Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IEA: USA budou do pěti let největším vývozcem LNG, Čína dovozcem

Spojené státy se do pěti let stanou největším vývozcem zkapalněného zemního plynu (LNG) na světě, zatímco Čína bude jeho největším dovozcem.


© Fotolia.com

Předpověděla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Vývoz LNG ze Spojených států do roku 2024 vystoupí na více než 100 miliard metrů krychlových, předpovídá agentura.

"Spojené státy tak předčí stávající lídry trhu, kterými jsou Austrálie a Katar," uvedl analytik IEA Jean-Baptiste Dubreuil. Na stejný objem, tedy na 100 miliard metrů krychlových, vzroste v tomto období dovoz do Číny. Ta tím pádem odsune z první pozice Japonsko.

Dovoz LNG do Japonska od roku 2014, kdy byl na vrcholu, spíše klesá. Země obnovuje provoz v některých jaderných elektrárnách, které byly uzavřeny kvůli povinným kontrolám bezpečnosti a zkouškám poté, co v roce 2011 poškodila elektrárnu Fukušima vlna cunami.

IEA předpokládá, že světová poptávka po LNG poroste do roku 2024 o čtyři procenta ročně. V posledních letech stoupala o deset procent ročně, hlavně díky rychlému růstu v Číně, a loni dosáhla rekordních 432 miliard metrů krychlových.

Poptávka po zemním plynu v Číně se loni zvýšila o 18 procent. Vliv má na ni především politika ochrany životního prostředí a s tím související přechod z uhlí na zemní plyn. S ohledem na zpomalování hospodářského růstu Číny ale IEA předpovídá, že roční nárůst spotřeby plynu v Číně do roku 2024 zpomalí na osm procent.

Spojené státy, které jsou už dnes největším světovým producentem plynu, podle IEA zvýší produkci do roku 2024 na více než jeden bilion metrů krychlových. Jejich globální podíl tak stoupne na 23 procent.

 
 
Reklama