Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stanovisko iniciativy Zálohujme k vyjádření ČSPS k zálohovému systému

Inicitativa zálohujme reaguje na oznámení Českého svazu pivovarů a sladoven, že „v tuto chvíli nepodporuje zavedení systému zálohování PET lahví“.


© Fotolia.com

ČSPS mluví jen o PET lahvích. Iniciativa ZÁLOHUJME navrhuje zavedení zálohového systému na PET lahve i hliníkové plechovky současně. Je škoda, že zrovna pivovary neřeší otázku plechovek, když nezanedbatelná část jejich produkce se stáčí právě do nich. ČR bude muset splnit ambiciózní cíle na recyklaci kovů, zejména hliníku, a začít z velmi nízké úrovně. Tento přístup nemůžeme označit za rozumný směrem k výzvám v oblasti životního prostředí, kterým dnes čelíme. Uvědomuje si to naštěstí 7 českých středních a menších pivovarů, které jsou členy ČSPS a k naší iniciativě se připojily.

Argumentace ČSPS vychází ze sporných čísel o třídění a recyklaci. Tato data bohužel nejsou přičiněním autorizované obalové společnosti dostupná či ověřitelná. Analýza materiálových toků od Institutu Cirkulární Ekonomiky, který si dal velkou práci s výpočtem z pracně sháněných dílčích dat, ukázala, že v ČR se vysbírá jen 69 % PET lahví uvedených na trh a zrecykluje se pouze 57 %. Ve světle toho má ČR opravdu co dohánět, přičemž podle nás jí v tom může pomoci právě zálohový systém. Nemluvě o tom, že nová metoda výpočtu, kterou zavede Evropská komise, nevyhnutelně přinese snížení statistiky EKO-KOMu.

Zálohový systém byl dosud zaveden v 10 evropských zemích, přičemž pouze v Německu a před 15 lety údajně měla mít negativní dopad na systém tzv. Zeleného bodu, mimochodem velmi brzy po zavedení zálohového systému úspěšně vyřešený. K dnešnímu dni nemáme žádné informace, že by Německo ani žádná jiná země, která zavedla zálohový systém, nyní litovala, že tak učinila.

Iniciativa ZÁLOHUJME
 
 
Reklama