Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MAAE: Írán splnil své hrozby a navýšil produkci obohaceného uranu

Írán splnil své hrozby a navýšil produkci obohaceného uranu, uvedl dnes šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano.


© Fotolia.com

O kolik byla ale navýšena, již neupřesnil, napsala agentura Reuters. Teherán již na konci května oznámil, že zečtyřnásobil produkci nízko obohaceného uranu. Učinil tak v reakci na krok USA, které loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a následně zavedly proti islámské republice nové sankce.

"Produkce (obohaceného uranu) se zvýšila," řekl Amano na tiskové konferenci v reakci na dotaz, jak se situace v Íránu změnila od poslední čtvrtletní zprávy MAAE zveřejněné 20. května. Jak Amano dodal, je "znepokojen rostoucím napětím ohledně íránské jaderné otázky". A doufá, že "bude nalezen způsob, jak toto napětí prostřednictvím dialogu snížit". "Je ale nezbytné, aby Írán plnil své závazky vyplývající z jaderné dohody," doplnil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Podle jaderné dohody z roku 2015 si Írán může ponechávat zásobu nejvíce 130 tun těžké vody a 300 kilogramů nízko obohaceného uranu, přičemž v minulosti měl Teherán této látky 10.000 kilogramů, připomněla agentura AP. Obohacení uranu zároveň nesmí přesáhnout 3,67 procenta, což postačuje k jeho použití jako paliva v jaderné elektrárně. Uran, který se využívá k výrobě jaderných zbraní, musí být obohacen zhruba na 90 procent.

V uplynulých týdnech se vyostřilo napětí mezi Íránem a Spojenými státy. Sankce, které Washington zavedl proti Teheránu, se mimo jiné týkají energetického sektoru. EU se naopak snaží mezinárodní dohodu s Teheránem zachovat.

 
 
Reklama