Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárny mají zdanění kotelen za správný krok, plynaři nesouhlasí

Teplárenské sdružení ČR (TS ČR) má za správný krok zrušení osvobození od daně pro domovní plynové kotelny v bytových domech, které dnes v rámci změn v daňové legislativě přijala vláda.


© Fotolia.com

ČTK to řekl mluvčí sdružení Pavel Kaufmann. Postup vlády v záležitosti naopak kritizuje Český plynárenský svaz nebo ekologické Hnutí Duha.

Ministerstvo životního prostředí dříve uvedlo, že nové zdanění plynu se nebude týkat domácností s vlastním kotlem v bytových domech, ani domácností v rodinných domech - tedy ani programu takzvaných kotlíkových dotací. Podle ministerstva financí by tato úprava ročně měla navýšit příjmy státního rozpočtu o 0,2 miliardy korun.

"Zrušení výjimky ze zdanění zemního plynu pro domovní kotelny vidíme jako první krok ke spravedlivému srovnání výše ekologických poplatků a daní placených domácnostmi vytápěnými z domovních kotelen s domácnostmi připojenými na soustavy zásobování teplem," uvedl dnes předseda výkonné rady TS ČR Tomáš Drápela.

Svaz českých a moravských bytových družstev dříve uvedl, že dotčené domácnosti mohou nově za teplo připlatit stovky korun ročně. Podle TS ČR však zrušení výjimky ze zdanění domovních kotelen skokový růst nákladů na výrobu tepla znamenat nebude. Sdružení dále uvedlo, že občané připojení na dálkové vytápění navíc platí v ceně tepla poplatky za emise znečišťujících látek.

"Cena povolenek na emise, které musí pro výrobu tepla nakupovat teplárny, vzrostla za dva roky pětkrát na současných více než 25 euro. Teplárny letos zaplatí za nákup povolenek přibližně sedm miliard korun. Není správné, aby do rozpočtu významně přispívala jen část domácností připojených na teplárny," uvedl ředitel TS ČR Martin Hájek.

Návrh ministerstva financí naopak už dříve kritizovala výkonná ředitelka České plynárenského svazu Lenka Kovačovská. Označila ho za facku společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytovým družstvům, jejichž členové v minulosti nahradili starý kotel na tuhá paliva za nový ekologický na zemní plyn. V ČR je podle ní odhadem 5000 domovních kotelen. "Hovoříme tedy o desítkách tisíc domácností. SVJ jako správce domovní plynové kotelny, nesmí ze zákona podnikat a nemělo by se na něj pohlížet jako na podnikatele," uvedla.

Dnes doplnila, že krok považuje za nekoncepční, neúplný a vybočující z celkového rámce klimaticko - energetických cílů ČR a EU. "Vážně nevěřím tomu, že vláda chce poslat právě tento vzkaz lidem v době, kdy se po celém světě protestuje proti globálnímu oteplování, řada měst zavádí nízké emisní zóny a Velká Británie vyhlašuje stav klimatické nouze," řekla ČTK.

Podle programového ředitele Hnutí Duha Jiřího Koželouha není návrh ministerstva v souladu se snahou o čistější a bezemisní prostředí v ČR, protože řeší jen zvýšení daňového zatížení plynu a ne uhlí. "Vláda už několikrát slíbila zvýšit energetickou daň, aby lidé byli motivováni k čistému vytápění, například s využitím kotlíkových dotací a půjček. V dnes schváleném daňovém balíčku však opět chybí," uvedl.

Zrušení daňového zvýhodnění domovních plynových kotelen je součástí materiálu ministerstva financí, který mimo jiné počítá také se zvýšením spotřebních daní z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, které by měly příští rok stoupnout o zhruba deset procent. Rovněž spotřební daň lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her.

Změny, jejichž cílem je zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, by měly platit podle plánů ministerstva od ledna 2020. Veřejné rozpočty by podle propočtů MF měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun. Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

 
 
Reklama