Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dukovany očekávají rekordní jarní výrobu energie

Energetici očekávají, že výkon jaderné elektrárny v Dukovanech v období od letošního února do dubna bude nejvyšší za deset let.


© Fotolia.com

Důvodem je ideální teplota vody v chladicích věžích a plný výkon všech čtyř bloků. Elektrárna nyní vyrábí asi 2000 MW elektřiny za hodinu, což odpovídá celoroční spotřebě 600 českých domácností. Pokud výkon vydrží do konce dubna, mohla by elektrárna vyrobit přes čtyři terrawathodiny (TWh), což by byl rekord za deset let, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Poslední odstávka v Dukovanech skončila v polovině února. Od té doby mají všechny čtyři bloky plný výkon. Následující plánovaná odstávka začne 18. května, kdy energetici odstaví reaktor druhého bloku kvůli výměně pětiny paliva a rozsáhlé kontrole a údržbě.

Teplota vody v chladicích věžích je podle Bezděka nyní optimální. Pohybuje se od 12,5 do 14,5 stupně Celsia, a to díky venkovní teplotě, která se pořád ještě v noci a ráno přibližuje nule. S rostoucí teplotou vody klesá účinnost elektrárny. V případě příliš nízkých teplot zase dodávky do sítě snižují dodatečná opatření zamezující namrzání chladicích věží, vysvětlil Bezděk.

Nejvíc elektřiny – celoročně 15,7 TWh – vyrobily podle Bezděka Dukovany v roce 2013, před rozsáhlou obnovou zařízení, která byla nutná k získání nových povolení pro další dlouhodobý provoz.

Elektrárna Dukovany je v provozu od roku 1985, loni dodala 14,25 TWh elektřiny. ČEZ teď prověřuje možnosti provozu nynějších bloků přibližně do roku 2045, zatímco dosavadní strategie počítá s jejich odstavováním okolo roku 2035. Prodloužení energetická firma zvažuje kvůli zajištění kontinuity výroby elektřiny v této lokalitě. ČEZ sice připravuje v Dukovanech stavbu jednoho až dvou nových jaderných bloků, konečné rozhodnutí o termínech výstavby ale zatím nepadlo.

 
 
Reklama