Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Operátoři a energetici budou víc spolupracovat při kalamitách

Mobilní operátoři a energetici budou více spolupracovat při kalamitách a živelných katastrofách na zajištění krizových a tísňových linek nebo páteřní telekomunikační infrastruktury.


© Fotolia.com

Vyplývá to z memoranda, které dnes podepsali zástupci společností ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, Česká telekomunikační infrastruktura, O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic.

Podle nich uzavřená spolupráce zajistí určení priorit při obnovení dodávky elektřiny u mobilních základnových stanic (BTS) či datových center jednotlivých operátorů, umožní efektivní nasazení náhradních zdrojů na strategických místech i sdílení informací o poruchách a plánovaných odstávkách v distribuční soustavě a času obnovení dodávky elektřiny.

"Při mimořádných událostech je naším cílem zajistit dostupnost signálu a tísňových linek pro maximální množství obyvatel. Jsme rádi, že naše společná diskuse dospěla k podepsání tohoto memoranda a vzájemnou výměnu informací pro zajištění dostupnosti základních služeb," říká Milan Zíka, viceprezident pro technologie společnosti Vodafone CZ.

"Po orkánu Herwart jsme přijali řadu opatření, která by měla zrychlit obnovení dodávek elektřiny a zkvalitnit obsluhu našich zákazníků. Podpis memoranda je pro ČEZ Distribuci dalším důležitým krokem, který ještě zlepší vzájemnou výměnu informací mezi subjekty kritické infrastruktury," dodal generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Memorandum také ve všech 13 krajích mimo jiné zajišťuje pro účastníky dohody aktualizované informace o přerušení dodávek elektrické energie v distribuční soustavě a jejich předpokládaném trvání. A to zejména v případě živelních pohrom, které mohou snížit nebo vyloučit negativní dopady na provoz telekomunikačních služeb.

 
 
Reklama