Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rusko zprovoznilo novou elektrárnu v Kaliningradu

Rusko dnes uvedlo do provozu novou elektrárnu v Kaliningradské oblasti, která leží mezi Litvou a Polskem.


© Fotolia.com

Snahou Moskvy je docílit soběstačnosti enklávy, než se pobaltské státy odpojí od ruské rozvodné sítě. Litva, Lotyšsko a Estonsko to plánují na rok 2025, uvedla agentura Reuters.

Kaliningrad nemá s pevninským Ruskem hranici a je závislý na dodávkách elektřiny z Litvy. Ta ji oplátkou odebírá z Ruska.

Evropští diplomaté upozorňují, že odpojení energetické sítě vytváří potenciál pro politický spor mezi Ruskem a EU. Pokud nastane v Kaliningradu neočekávaná událost a dodávky elektřiny budou přerušeny, může to Rusko vnímat jako nepřátelský akt států EU.

Rozhodující fáze měla být v letošním roce, kdy byly pobaltské státy připraveny začít testovat vlastní odpojení od ruské sítě. Testy však byly odloženy a nový termín stanoven nebyl.

Rusko se chystá provést vlastní testy letos v květnu, uvedl dnes místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak. Ještě předtím učiní totéž Kaliningrad.

Ruská státní energetická společnost InterRAO dnes oznámila, že spouští plynovou elektrárnu v Pregole o výkonu 455,2 megawatu. Z tamních čtyř stanic je největší a Moskva doufá, že díky nim bude Kaliningrad soběstačný. Další dvě elektrárny spalující plyn o celkovém výkonu 312 MW byly zprovozněny loni v březnu a čtvrtá, uhelná elektrárna by měla být dokončena příští rok. Souhrnný výkon všech má činit zhruba jeden gigawatt.

 
 
Reklama