Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bulharsko zahájí stavbu plynovodu z Turecka do Srbska

Projekt, který má sloužit převážně pro přepravu ruského plynu, dostal zelenou poté, co tři společnosti včetně ruského Gazpromu podaly závazné nabídky na naplnění kapacity plynárenské sítě.


© Fotolia.com

"Máme velmi dobré zprávy. Nabízená kapacita byla rezervována ze 100 procent," uvedla v parlamentu ministryně energetiky Temenužka Petkovová. Díky nabídkám Gazpromu, bulharské státní firmy Bulgargaz a švýcarské MET na 20 let se projekt stal životaschopným a umožnil rozhodnout o investici do potrubí o délce 484 kilometrů, které má tvořit nové rameno plynovodu TurkStream. Náklady na stavbu se odhadují v přepočtu na 1,64 miliardy dolarů (36,78 miliardy Kč).

Nový plynovod povede z bulharsko-turecké hranice přes celé Bulharsko do Srbska. Bulharsko podle dřívější zprávy agentury DPA plánuje napojit svou plynovodní soustavu v roce 2020 na řeckou a srbskou síť. V dlouhodobém horizontu chce tato nejchudší země Evropské unie postavit velkou rozvodnou stanici u Varny v Černém moři. Doufá, že se tak stane plynovým přepravním uzlem v regionu.

TurkStream je součástí plánů Kremlu obejít Ukrajinu, která je nyní hlavní tranzitní oblastí pro přepravu ruského plynu do Evropy, a také posílit ruskou pozici na evropském trhu. Každý ze dvou plynovodů vedoucích z Ruska pod Černým mořem do Turecka bude mít roční kapacitu 15,75 miliardy metrů krychlových. První z nich je určen pro turecký trh.

Analytici se obávají, že ruský Gazprom upevní své dominantní postavení na trhu plynu v jihovýchodní Evropě. Bulharskou spotřebu nyní pokrývá ze sta procent. Gazprom si na chystaném plynovodu rezervoval největší objem, uvedla agentura Reuters.

 
 
Reklama