Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ostrava nechce stavbu nové spalovny nebezpečného odpadu

Město Ostrava nesouhlasí se stavbou nové spalovny nebezpečného odpadu, kterou chce v obvodu Mariánské Hory a Hulváky postavit společnost SUEZ Využití zdrojů.

Výhled z ostravské radnice © kaprikfoto - Fotolia.com
Výhled z ostravské radnice © kaprikfoto - Fotolia.com

Negativní stanovisko vydala v úterý městská rada a dnes ho podpořilo zastupitelstvo. Radní nechtějí ve městě žádný nový zdroj emisí. "Kvalita životního prostředí, a ovzduší zvlášť, zde v Ostravě ještě stále není taková, abychom s ní byli spokojeni, a skutečně nechceme povolovat žádný další zdroj emisí v tomto prostoru, který není nezbytně nutný," řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Nová linka by podle něj z hlediska rozptylových studií zásadní dopady na imise neměla. "Přestože by měla být podle nejlepších technologií, ani ona není čistě bezemisní, a tím pádem nechceme tady nic, co by dále situaci zhoršovalo," řekl primátor.

Společnost SUEZ Využití zdrojů už v Mariánských Horách od roku 1999 jednu spalovnu nebezpečných odpadů provozuje. Její kapacita je 25.000 tun odpadů ročně. Nová spalovna by měla vzniknout ve stejném areálu na místě, které zůstalo jako rezerva pro případnou stavbu nové linky. Linka by měla kapacitu 20.000 tun odpadů ročně, firma by ji chtěla začít stavět příští rok a spustit v roce 2021.

Záměr postavit novou spalovnu firma zdůvodňuje rostoucí produkcí odpadu v regionu. Nynější provoz podle ní kapacitně a technologicky nestačí. V záměru firma uvedla, že produkce nebezpečných odpadů v Moravskoslezském kraji, kde jiná spalovna není, se pohybuje (do roku 2016) okolo 200.000 tun ročně.

Nová linka by podle firmy neměla významný vliv na životní prostředí. Areál je na území určeném pro těžký průmysl a bez přímých vazeb na obytné zóny. "Technologie termického zpracování odpadů představuje spolehlivé a bezpečné řešení pro odstranění dále nevyužitelného odpadu," uvedla v záměru. Pro takové odpady je podle ní spálení optimálním nebo jediným řešením.

"Tepelná energie z provozu technologie bude dále využívána k výrobě elektrické energie pro potřeby areálu a k výrobě tepla, které bude prostřednictvím parního rozvodu dodáváno do průmyslových areálů v širším okolí," uvedla firma.

K záměru má výhrady i také ekologický spolek Arnika nebo obecně prospěšná společnost Čisté Nebe. "Po prostudování celé dokumentace jsme došli k závěru, že vybudováním další nové spalovny s roční kapacitou 20.000 tun se Ostrava bezdůvodně stane nejen 'popelnicí' pro nebezpečný odpad z celé republiky, ale zcela zbytečně bude docházet k navyšování emisí ze spalování a zátěže ze související dopravy odpadů do spalovny," uvedl v tiskové zprávě ředitel Čistého nebe Nikola Carić.

Stavba nové linky je podle Arniky nadbytečná a stačila by modernizace současné. "Vybudováním tak velkého komplexu poklesne i snaha hledat jiné, pro životní prostředí příznivější způsoby zpracování nebezpečného odpadu. Místo spalování bychom přivítali nespalovací technologie, kterými lze čistit zdravotnické odpady a kontaminovanou zeminu ze starých ekologických zátěží nebo rozkládat složité chemické sloučeniny," uvedl Jindřich Petrlík z Arniky.

 
 
Reklama