Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Putin otevřel námořní terminál pro zkapalněný plyn u Kaliningradu

Zásobování této strategické ruské exklávy u Baltského moře už nemá být podle ruského plynárenského podniku Gazprom závislé na Litvě, která je členským státem NATO a Evropské unie.


© Fotolia.com

Do prvního terminálu tohoto typu v Rusku, který dodal minulý měsíc Singapur, bude po moři přepravovat LNG tanker Maršál Vasiljevskij. S kaliningradskou plynárenskou soustavu je terminál spojen potrubím, které začíná na pevném molu s mohutným vlnolamem pět kilometrů od pobřeží.

Kaliningradskou oblast v současné době zásobuje klasický plynovod vedoucí přes území Běloruska a Litvy a takový plynovod je podle Putina ekonomičtější. "Ale v případě Kaliningradské oblasti jde o rezervní kapacity, které minimalizují všechna přepravní rizika, nebo je přesněji řečeno úplně eliminují," citovala ruského prezidenta agentura Interfax.

Rusko podle agentury Reuters reaguje na snahy EU omezit svou závislost na ruském plynu. Sousední Polsko a Litva už zařízení na LNG vlastní.

Nový námořní terminál může podle Gazpromu v případě potřeby ročně dodávat do Kaliningradské oblasti až 3,7 miliardy metrů krychlových plynu, což by mělo pokrýt současnou i perspektivní spotřebu.

 
 
Reklama