Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slovensko chystá modernizaci vedení vysokého napětí do ČR

Provozovatel energetické přenosové soustavy na Slovensku, společnost SEPS, připravuje rozsáhlou modernizaci stávajícího vedení vysokého napětí ze severu země do České republiky.


© Fotolia.com

Cílem projektu s odhadovanými náklady přibližně 30 milionů eur (skoro 776 milionů Kč) je zejména posílit kapacitu přeshraničního přenosu elektřiny. Vyplývá to ze záměru, který SEPS předložil slovenským úřadům.

Investice na slovenském území zahrnuje rekonstrukci vedení v délce 35,5 kilometru a souvisejících zařízení z uzlového bodu Varín po hranici s Českem nedaleko Čadce. Podle SEPS bude modernizováno vedení i na české straně, čímž vznikne mezi Varínem a Nošovicemi v Česku propojení s větší přenosovou kapacitou.

Součástí modernizace slovenského úseku vedení vysokého napětí bude výměna vodičů, dále stávajících 104 stožárů a také souvisejících zařízení. Současná infrastruktura je v provozu 58 let. Toto přeshraniční propojení podle SEPS patří k nejvíce vytíženým vedením svého druhu v regionu a vyžaduje si posílení kapacity.

Společnost SEPS uvedla, že na české straně je modernizace zmiňovaného přeshraničního propojení již ve stadiu realizace. Na Slovensku by stavební práce měly po získání příslušných povolení začít až za několika let.

 
 
Reklama