Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VW a Tesco vybudují v Británii největší síť dobíjecích stanic

Německá automobilka Volkswagen a britský řetězec supermarketů Tesco společně vybudují v Británii největší síť stanic pro dobíjení elektrických aut zdarma.


© Fotolia.com

V příštích třech letech chtějí instalovat téměř 2500 dobíjejících míst na parkovacích místech u 166 obchodů firmy Tesco v Británii, uvedly dnes podniky.

Člen vedení britského Volkswagenu Mike Orford zpravodajskému serveru CNBC řekl, že automobilka chce povzbudit lidi k nákupům elektrických aut tím, že odstraní jejich obavy o to, zda a kdy si budou moci své auto dobít.

Údaje britského Svazu výrobců a prodejců aut (SMMT) ukazují, že v letošním roce bylo již v Británii registrováno více než 120.000 aut s alternativním pohonem. To je o 22 procent více než loni.

Firmy dodaly, že zákazníci si budou moci vybrat ze dvou způsobů dobíjení aut - pomalu, nebo rychle. Zatímco pomalé dobíjení bude zdarma, rychlodobíjení se bude platit. Orford dodal, že lidé nebudou muset být zákazníky Teska, pokud si budou chtít vůz dobít.

O náklady se podělí obě firmy. Žádná z nich však neuvedla, jaké očekává výdaje, pouze oznámily, že je to iniciativa za několik milionů liber.

Volkswagen Group očekává, že jeho značka VW by mohla do roku 2025 prodávat jeden milion elektrických vozů ročně. Na začátku tohoto měsíce společnost oznámila, že do roku 2023 investuje téměř 44 miliard eur (1,1 bilionu Kč) do rozvoje elektrických aut, autonomního řízení a služeb nové mobility.

 
 
Reklama