Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Studie: EPH a ČEZ patří mezi firmy, které nejvíc špiní vzduch v EU

Dvě z pěti energetických firem, které nejvíce znečišťují ovzduší nad Evropou, jsou české.


© Fotolia.com

Tvrdí to mezinárodní studie ekologických organizací, jejíž českou verzi dnes novinářům představili zástupci organizace Greenpeace. Na druhé příčce žebříčku ve studii se umístil Energetický průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a na čtvrté polostátní ČEZ. Na negativní dopady činnosti ČEZ dnes aktivisté Greenpeace upozorňovali akcionáře firmy před její valnou hromadou. Vyjádření firem ČTK shání.

Ekologové zkoumali, jaké dopady na životní prostředí má podnikání 103 firem, které provozují uhelné elektrárny v Evropě. Mezi desítkou těch, které nejvíce přispívají k špatnému ovzduší, jsou podle nich zejména společnosti působící v Německu. Nejhůře dopadla v hodnocení firma RWE, druhý skončil EPH, třetí PGE.

Česká pobočka Greenpeace zveřejnila studii před dnešní valnou hromadou ČEZ. Následně uspořádala happening před budovou v Praze na Pankráci, kde se sešli akcionáři firmy. Zhruba šest aktivistů z Greenpeace příchozím rozdávalo letáky, ve kterých je upozorňovali, že podnikání firmy negativně působí na životní prostředí a na zdraví lidí.

Greenpeace po ČEZ žádá, aby zveřejnil, co plánuje udělat s uhelnými elektrárnami. Požaduje, aby je neprodával soukromým firmám. Ekologové se obávají, že by soukromníci mohli v jejich provozu pokračovat. To se týká zejména elektrárny Počerady, která je podle studie nejhorší elektrárnou ČEZ z hlediska znečištění a zdravotních dopadů.

ČEZ se již jednou v roce 2017 pokusil Počerady prodat společnosti patřící podnikateli Pavlu Tykačovi. Zástupci Greenpeace tvrdí, že se o to příští rok pokusí pravděpodobně znovu, protože Tykač má na nákup elektrárny opci.

Studie využívá analýzu množství emisí elektráren a povětrnostních podmínek při jejich vypouštění, aby ukázala i skryté dopady těžby a spalování uhlí. Studie uvádí, že v roce 2016 bylo deset společností v Evropě zodpovědných za dvě třetiny zdravotních potíží lidí. Celkem 91 elektráren způsobilo podle Greenpeace 7600 předčasných úmrtí, 3320 nových případů bronchitidy, 137.000 astmatických záchvatů a vyžádalo si zdravotní péči za 22 miliard eur (571 miliard korun).

 
 
Reklama