Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česko bude aktualizovat energetickou koncepci, uvedl Babiš

Při dnešních sněmovních interpelacích ministerský předseda mluvil o případném prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany jako o možnosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že Česko bude aktualizovat svou energetickou koncepci v souvislosti se změnami ve světě včetně Evropy.

"Diskutujeme hlavně o tom, kdo v Evropě postavil nějakou jadernou elektrárnu, která funguje," uvedl Babiš na dotaz poslance ODS Vojtěcha Munzara (ODS). Munzar označil za hazard s energetickou bezpečností a soběstačností úvahy o odložení rozhodnutí o výstavbě nových jaderných bloků.

"Rozhodnout od boku a jít do nějaké avantury za stovky miliard bez nějaké garance, že to někdo postaví, je hlavně rozhodnutí ČEZ, tam jsou minoritní akcionáři, kteří do toho mluví," řekl premiér. Menšinoví akcionáři podle něho poukazují na to, že jde o rizikovou investici, a mohla by poškodit hodnotu společnosti. Kritické záležitosti podle něho vyvstávají i při teoretickém prodloužení životnosti Dukovan. "My jsme si řekli s ČEZ, že se budeme snažit dospět k nějakému závěru do Vánoc," podotkl.

Je nutné se podle Babiše podívat na to, proč stojí plynová elektrárna Počerady, Česko má podle něho rezervy i ve využití větrné energie. Plánů je několik, není to naše vláda, která rozhoduje, uvedl. Česko se může podle něho vrátit i k solární energii. "Kdyby si to lidé dali na domky, tak to je jedna možnost, ale tentokrát transparentně," poznamenal.

 
 
Reklama