Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové větrné a sluneční elektrárny v Nizozemí budou patřit z poloviny místním lidem a obcím

Podle nového nizozemského Národního klimaticko-energetického plánu musí být všechny nové projekty větrných a solárních elektráren vlastněny alespoň z 50% místními lidmi, obcemi, zemědělci nebo drobnými podnikateli.


Tento nový cíl má v zemi urychlit rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Umožní také větší demokratizaci energetiky – lidé se sami mohou podílet na proměně energetiky, profitovat z ní a posilovat svou nezávislost na velkých tradičních a znečišťujících zdrojích energie. Tento krok navazuje na nedávno schválenou evropskou směrnici o obnovitelných zdrojích. Ta posiluje roli samovýrobců energie a tzv. komunitních projektů OZE. Podobnou cestu, jakou zvolilo Nizozemí, lze proto očekávat i v dalších evropských zemích.


Přidat by se k nim mohla i Česká republika. Podle zahraničních zkušeností právě ty země, v nichž obnovitelné zdroje vlastní a provozují místní lidé a obce, dokážou svůj potenciál obnovitelné energie rozvíjet mnohem rychleji. V Německu vlastní dvě třetiny všech obnovitelných zdrojů přímo spotřebitelé vyrobené energie, kterými jsou občané, družstva nebo zemědělci. Rozvoj OZE tak podporuje 93 % lidí. Navíc obecní a občanské projekty OZE vytvářejí místní pracovní příležitosti a pomáhají udržet peníze v regionech.


I u nás existuje několik prospěšných obecních a občanských projektů. Existují i další plány pro komunitní energetiku, ale jejich uskutečnění stojí v cestě ekonomické kalkulace. Za dnešních podmínek by nevznikly ani projekty postavené před rokem 2014, které v praxi jednoznačně prokázaly svůj smysl. Řešení je jednoduché: co nejdříve opět zavést funkční systém podpor pro nové občanské a obecní obnovitelné zdroje.

Tuto a další tiskové zprávy najdete na webu Hnutí DUHA
 
 
Reklama