Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kreml: Trumpovy výroky o plynovodu neovlivní helsinský summit

Trumpův postoj považuje Moskva za pokus přinutit Evropany k nákupu dražšího plynu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zdůraznil, že evropští odběratelé si musí sami vybrat, kde budou plyn nakupovat.


© Fotolia.com

Vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že projekt plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa rozděluje Evropu, podle Kremlu neovlivní chystanou pondělní schůzku šéfa Bílého domu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách.

Peskov dnes odmítl Trumpova slova, pronesená ve středu na summitu NATO v Bruselu, mimo jiné o tom, že Německo je "zajatcem" Moskvy kvůli své energetické závislosti. Peskov zdůraznil, že Moskva a Berlín jsou rovnoměrně závislé na sobě navzájem.

"Pokud jde o závislost Německa (na Rusku) jako velkého kupce plynu, nemůžeme s tímto tvrzením souhlasit," řekl mluvčí Kremlu novinářům. "Dodávky plynu prostřednictvím plynovodu nevede k závislosti jedné země na druhé, ale k naprosté vzájemné závislosti. To je zárukou stability a budoucího rozvoje," dodal Peskov.

Trump ve středu mimo jiné poznamenal, že Německo dělá chybu, když podporuje výstavbu plynovodu přes Baltské moře ze 11 miliard dolarů, aby dováželo ještě více ruského zemního plynu, zatímco alianční závazky týkající se výdajů na obranu Berlín neplní.

Podle Kremlu má projekt Nord Stream 2 čistě komerční povahu a Trumpovy útoky proti plynovodu označil za nekalou soutěž. Rusko údajně po desetiletí dokazovalo, že je spolehlivým dodavatelem energií do Evropy. Podle Kremlu může Rusku v cenách plynu konkurovat jen málo dodavatelů.

Na setkání Trumpa s Putinem, plánované na příští pondělí v Helsinkách, přesto Trumpovy výroky pravděpodobně nebudou mít vliv, domnívá se Peskov. Od počátku se totiž podle něj očekávalo, že půjde o obtížný summit.

 
 
Reklama