Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lipenská vodní elektrárna má rychlý systém připojení do sítě

Lipenská vodní elektrárna má po rekonstrukci jeden z nejrychlejších systémů připojení do sítě v oblasti vodní energetiky na světě. Elektřinu do sítě dodá za 16 vteřin.

Lipenská přehrada © TZB-info
Lipenská přehrada © TZB-info

Zrychlení připojení zajistil nový řídicí systém elektrárny. ČTK to řekli zástupci společnosti ZAT, která systém pro lipenskou elektrárnu připravila, a mluvčí pro obnovitelné zdroje skupiny ČEZ Martin Schreier. "Patříme mezi pár firem na světě, které dokáží takto regulovat zdroj. Jde zhruba o poloviční čas proti jiným technologiím," řekl k systému připojení člen představenstva společnosti ZAT Ivo Tichý.

ČEZ investovala v posledních pěti letech letech do obnovy lipenské vodní elektrárny 400 milionů korun. "Výměna systému kontroly řízení přitom byla jen jednou z částí této komplexní modernizace," uvedl Schreier.

Lipenská vodní elektrárna, jež slouží i jako záloha pro jadernou elektrárnu Temelín, má největší spád (rozdíl spodní a horní hladiny nádrže) na Vltavské kaskádě. Díky spádu 160 metrů potřebuje k výrobě kilowatthodiny (kWh) energie 2,76 metru krychlových vody. Ostatní velké vodní elektrárny na kaskádě spotřebují na jednu kWh více vody - Orlík šest a Slapy osm metrů krychlových. Elektřina z Lipna putuje do sítě vždy jen v časech největšího odběru klientů. Jde o pár hodin denně. "Všechny elektrárny na Vltavské kaskádě o celkovém instalovaném výkonu více než 750 MW fungují v podstatě jako jedna elektrárna a jsou řízeny z Centrálního dispečinku vodních elektráren ČEZ ve Štěchovicích," uvedl Schreier.

 
 
Reklama