Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chorvatská INA koupí od italské Eni podíly v ložiscích zemního plynu v severní části Jaderského moře

Chorvatská součást Skupiny MOL, společnost INA, koupí společnost Eni Croatia, člena italské Skupiny Eni.

Prostřednictvím Eni Croatia participovala Skupina Eni na společném projektu těžby zemního plynu z mořského dna v chorvatské části Jaderského moře a těžební lokalitě Marica.

  • Těžba Skupiny MOL vzroste o téměř 380 000 m3 denně (2500 barelů ropného ekvivalentu denně)
  • Uhlovodíkové rezervy stoupnou o téměř 4,3 milionu barelů ropného ekvivalentu
  • INA se stane 100% vlastníkem a jediným operátorem dvou podmořských těžebních polí

Po splnění všech podmínek, včetně souhlasu chorvatského antimonopolního úřadu, se INA stane 100% vlastníkem a jediným operátorem uhlovodíkových ložisek v severní části Jaderského moře a lokalitě Marica. Vydání rozhodnutí se očekává v nejbližších měsících.

Transakce může zvýšit ověřené a předpokládané zásoby společnosti INA o téměř 4,3 milionu barelů ropného ekvivalentu (boe) a zvýšit těžbu uhlovodíků v roce 2018 o 2500 boe (přibližně 380 000 m³ denně). Je to další krok k naplnění cíle Skupiny MOL v oblasti doplňování uhlovodíkových rezerv. INA se také poprvé ve své historii stane jediným operátorem podmořského ložiska. To společnosti umožní rozšířit do budoucna své investice v severní části Jaderského moře a těžební lokalitě Marica.

Po ukončení transakce bude celý objem zemního plynu vytěženého z koncesní lokality v severní části Jaderského moře využit na zásobování Chorvatska, zatímco zemní plyn z těžební lokality Marica bude v souladu se smlouvami mezi INA a Eni o prodeji zemního plynu směřovat - tak jako dosud - do Itálie.

O Skupině MOL

Skupina MOL je integrovaná mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti v Maďarsku. Je aktivní ve více než 30 zemích, dynamickým mezinárodním týmem 26 tisíc zaměstnanců a zkušenostmi a výsledky, které získala v průmyslu za uplynulé století. Průzkumné a těžební aktivity MOL jsou založeny na více než 80 letech zkušeností v oblasti uhlovodíků. Rozmanité portfolio činností společnosti zahrnuje aktivity na vyhledávání přírodních zdrojů v 13 zemích a těžbu v 8 státech. Skupina MOL provozuje čtyři rafinerie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného řízení dodavatelského řetězce v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku. Vlastní také síť téměř 2000 čerpacích stanic v devíti zemích střední a jihovýchodní Evropy.

 
 
Reklama