Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ Energo postaví dvě kogenerační jednotky v Horním Slavkově

Společnost ČEZ Energo investuje v Horním Slavkově na Sokolovsku téměř 80 milionů korun. Pro město by to mělo znamenat stabilní ceny tepla i do budoucna.


© Fotolia.com

V sousedství městské kotelny v Hornově ulici ČEZ Energo vybuduje dvě kogenerační jednotky o celkovém elektrickém i tepelném výkonu 4 MW. Za nájem pozemků bude navíc ČEZ Energo městu platit nájem. Elektřina z kogeneračních jednotek půjde do distribuční sítě, teplo přímo odběratelům v Horním Slavkově. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

"Kogenerační jednotky jsou moderní technologií, která šetří palivo a navíc garantuje vysokou účinnost využití energie, která přesahuje 90 procent. V praxi to znamená nejen finanční úsporu, ale i vyšší ekologičnost a omezení úniku škodlivých látek do ovzduší. Jako palivo je navíc využíván plyn, což je výrazně šetrnější zdroj než uhlí," uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. ČEZ Energo je součástí skupiny ČEZ ESCO.

Kogenerační jednotky jsou vlastně minielektrárnami a miniteplárnami, kde se společně vyrábí elektřina i teplo. Zatímco u klasických elektráren uniká teplo bez využití do okolí, kogenerační jednotka ho dále využívá.

V Horním Slavkově nyní začaly projekční a přípravné práce, s uvedením do zkušebního provozu a kolaudací zdroje ČEZ Energo počítá příští rok. Podle starosty Horního Slavkova Alexandra Tereka (nez.) bude investice významným přínosem pro rozpočet města.

Výstavba kogeneračních jednotek bude už druhou spoluprací ČEZ ESCO s Horním Slavkovem v odvětví teplárenství. Od loňského roku provozuje ČEZ ESCO v Horním Slavkově městskou kotelnu a v nepřetržitém režimu plně zajišťuje výrobu a dodávku tepla a teplé vody pro 99 objektů, včetně 1741 bytů. ČEZ ESCO se také ve městě stará o pět výměníkových a 14 předávacích stanic a rozvody tepla o délce více než sedm kilometrů. Díky vstupu nového provozovatele cena tepla pro koncové zákazníky klesla o 100 korun za gigajoule.

 
 
Reklama