Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kraj dostane 2,8 mil. Kč na přípravy silnic pro dostavbu Dukovan

Kraj Vysočina dostane od státu 2,8 milionu korun na přípravu projektů přestavby některých silnic, aby po nich bylo možné přepravit nadrozměrné a těžké díly v případě stavby nového bloku JE Dukovany.


© Fotolia.com

Uzavření smlouvy o poskytnutí peněz se Státním fondem dopravní infrastruktury dnes schválila krajská rada. Novinářům to po jejím jednání řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Podle materiálu, který radní Vysočiny projednali letos v únoru, by kraj v případě stavby nového jaderného bloku Dukovan musel investovat do svých silnic přes miliardu korun. Dnes projednaných 2,8 milionu kraj dostane pro letošek. "Jsou to první peníze, které nám stát pošle na to, abychom připravili projekty," řekl hejtman. Podle něj ale není potvrzeno to, že bude kraj dostávat finance na přípravu silnic i v následujících letech.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritou je podle dřívějších vyjádření politiků stavba ve starších Dukovanech, kde by podle dosavadních předpokladů měly být dosavadní bloky odstavovány od roku 2035. Zatím ale nepadlo rozhodnutí o financování nového bloku Dukovan. Návrhy na úpravu komunikací, které jsou nutné pro přepravu součástí nových jaderných zdrojů, schválila vláda loni v říjnu.

Podle údajů zveřejněných na krajském webu se náklady na stavbu obchvatu Brtnice odhadují na 628 milionů Kč. Obchvat obce Zašovice na stejné trase číslo 405 by stál 174 milionů Kč. Obchvat obce Slavětice v sousedství Dukovan, jíž prochází silnice II/152, by stál 135 milionů. Další desítky milionů by kraj potřeboval na úpravy silničních mostů a opravy silnic, po nichž se předpokládá přeprava nadrozměrných a těžkých kompozit.

 
 
Reklama