Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dukovany o víkendu ukončí odstávku 4. bloku a odstaví 3. blok

Neplánovaná odstávka čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Dukovany skončí v sobotu, tedy po devíti dnech. Na ni od neděle naváže další neplánovaná odstávka, která se týká bloku číslo tři.


© Fotolia.com

Třetí blok bude odpojen od sítě zřejmě 20 dnů. Důvodem jsou v obou případech kontroly potrubí sekundární části parogenerátoru, o nichž firma ČEZ informovala minulý týden. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk a které firma ČEZ zveřejnila na webu.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. Výroba elektřiny v Dukovanech je teď poloviční, protože od 9. března v elektrárně probíhá plánovaná odstávka bloku číslo dvě. Skončit by měla v první polovině května.

Firma ČEZ minulý týden uvedla, že k preventivním kontrolám potrubí na sekundární části parogenerátoru přistupuje na základě prověrky v bloku číslo dvě, která byla nově provedena ultrazvukovou metodou s velmi vysokou citlivostí. U posledního dukovanského bloku číslo jedna elektrárna tyto diagnostické práce spojí s plánovanou odstávkou na výměnu paliva, jež má být zahájena příští měsíc.

Elektrárna v posledních letech zavedla řadu nových metod, které využívá především při odstávkách pro výměnu paliva, ale i za běžného provozu. "Nově nastavený mechanismus kontrol funguje správně a využívání nových technologií plní svůj účel," uvedl ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. S celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Odstávky v Dukovanech se podle dnešní tiskové zprávy elektrárny nedotknou zásobování trhu s elektřinou, firma ČEZ dodávky nahradí z jiných zdrojů.

U čtvrtého dukovanského bloku byla distribuce elektřiny do sítě přerušena 13. dubna. Kontroly včetně potřebných úprav jsou provedeny a dnes začali energetici blok připravovat na obnovení výroby. "Odstartovali tak fázi náběhu bloku, kdy provedou všechny potřebné zkoušky před jeho opětovným spuštěním," uvedl Bezděk.

Neplánovaná odstávka třetího bloku bude delší než u čtvrtého bloku kvůli většímu rozsahu činností. "Krátkodobou odstávku využijeme k provedení řady prací, díky kterým budeme moci následně optimalizovat plánovanou odstávku pro výměnu paliva," uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Kvůli pravidelné výměně pětiny jaderného paliva bude třetí blok Dukovan podle plánu znovu odstaven na přelomu letošního a příštího roku.

 
 
Reklama