Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Merkelová: Nord Stream 2 nebude bez rozhodnutí o ukrajinské roli

Šéfka německé vlády to dnes řekla v Berlíně po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.


© Fotolia.com

Výstavba plynovodu Nord Stream 2, který má přes Baltské moře spojit Rusko a Německo, nebude podle spolkové kancléřky Angely Merkelové možná, aniž by bylo jasné, jakou roli bude mít Ukrajina jako dosud tranzitní země.

Chystaný plynovod, který má obejít země, přes které je do západní Evropy transportována velká část ruského plynu, je trnem v oku především Ukrajině a Polsku, ale i dalším státům jako jsou Česko a Slovensko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům Evropské unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

"Mluvili jsme spolu podrobně i o tomto tématu. Samozřejmě jsem si pozorně poslechla ukrajinské pochyby," uvedla dnes Merkelová, která podle svých slov i v pondělí v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zdůraznila, že není možné, aby Ukrajina kvůli plynovodu Nord Stream 2 zcela ztratila význam při transportu zemního plynu.

Německá kancléřka poznamenala, že transport plynu má strategický význam a Ukrajině přináší peníze. "A proto jsem dala jasně najevo, že projekt Nord Stream 2 není z našeho pohledu možný, aniž bychom měli jasno, jak to bude dál s ukrajinskou tranzitní rolí," řekla také.

Nord Stream 2 ruského plynárenského koncernu Gazprom spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu Nord Stream. Na financování projektu se podílí také pět evropských firem – německé Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská Shell, rakouská OMV a francouzská Engie. Nord Stream 2 má být hotový do konce příštího roku.

 
 
Reklama