Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Reuters: Gazprom zřejmě urovná spor s Evropskou komisí

Evropská komise v příštích týdnech přijme ústupky ruského plynárenského gigantu Gazprom, který tak urovná spor kolem údajných monopolních praktik podniku.


© Fotolia.com

Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Gazprom by se urovnáním vleklého sporu vyhnul případné pokutě, která by mohla činit až deset procent jeho ročních tržeb.

Evropská komise v dubnu 2015 Gazprom obvinila, že zneužívá svého dominantního postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Uvedla také, že v osmi zemích regionu, včetně České republiky, firma znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem.

Gazprom loni v rámci snahy o urovnání sporu slíbil změny ve stanovování cen i zrušení smluvních omezení, která brání zákazníkům v prodeji jeho plynu dalším odběratelům. Navrhované ústupky sice následně kvůli negativní reakci některých členských zemí EU a zákazníků upravil, jejich hlavní prvky se však podle agentury Reuters nezměnily.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

 
 
Reklama