Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Severní energetická a Czech Coal se sloučily do společné skupiny

Pod jednou společnou značkou Skupina Severní energetická (Sev.en group) začnou od Nového roku působit sloučené skupiny Czech Coal a Severní energetická.


Foto © TZB-info.cz

Završí se tak restrukturalizace těžební a energetické společnosti. ČTK to řekla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

"Nový název skupiny odráží fakt, že se jedná o energetickou skupinu, v níž jsou zastoupeny společnosti zaměřené na těžbu uhlí i výrobu elektřiny a tepla," uvedla mluvčí. Sjednotí se rovněž loga některých členů skupiny, kromě názvu společnosti je bude tvořit také symbolická sedmička.

Se vznikem nové skupiny se oddělí výroba a obchod. "Těžební společnosti Severní energetická a Vršanská uhelná se zaměří výhradně na těžbu a úpravu uhlí," uvedla mluvčí.

Skupina zahrnuje těžební společnosti z Mostecka Vršanskou uhelnou a Severní energetickou, elektrárnu Sev.en EC ve Chvaleticích na Pardubicku a další obslužné společnosti.

V roce 2015 rozhodl kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) o zachování limitů těžby uhlí v lomu Československé armády (ČSA), kterou spravuje Severní energetická. Dolování hnědého uhlí tam skončí pravděpodobně v roce 2024. V lomu Vršany jsou zásoby uhlí až do roku 2055. Perspektivu těžbě v tomto lomu přinesla především smlouva o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady až na 50 let, kterou uzavřela Vršanská uhelná s energetickou společností ČEZ v roce 2013.

 
 
Reklama