Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy dát přednost LED trubicím před integrovanými LED svítidly

Budeme modernizovat osvětlení. Máme použít integrovaná LED svítidla nebo naopak LED trubice? Co nás může po letech potkat za problémy? Jakým příslibem je pro nás jako investora standard IEC 62776?

Porovnání nákladů životního cyklu světelné soustavy: (zleva) Zářivkových svítidel; po výměně za LED trubice Valtavalo G4; po výměně za LED trubice Valtavalo včetně nových těles; po přechodu na integrovaná LED svítidla
Porovnání nákladů životního cyklu světelné soustavy: (zleva) Zářivkových svítidel; po výměně za LED trubice Valtavalo G4; po výměně za LED trubice Valtavalo včetně nových těles; po přechodu na integrovaná LED svítidla

Na tuto otázku neexistuje krátká odpověď; oba segmenty produktů mají vlastní optimální prostředí použití. Tuto otázku můžeme zvažovat z hlediska nákladů, zahrnující počáteční náklady na investice a životní cyklus nebo z hlediska praktického využití. Pojďme se na toto zajímavé a aktuální téma podívat blíže.

Prvním faktorem, který ovlivňuje naši volbu, je, jakým způsobem je nyní řešena naše osvětlovací soustava. Jestliže máme nainstalovány tělesa na zářivkové trubice, jsou cenově velmi dostupným řešením kompatibilní LED trubice, a to i v případě, kdy dochází současně k výměně těles za hranicí životnosti. Pokud namísto led trubic zvolíte integrovaná led svítidla, musíte odstranit stará svítidla i s kabeláží a udělat nové rozvody, neboť vyzařovací charakteristika svítidel nebude odpovídat současnému rozmístění, což má za následek mnohem vyšší náklady. Rozdíl v počátečních nákladech není tak významný, pokud neexistují žádné rozvody, žádný systém osvětlení a musí být instalován nový osvětlovací systém a kabeláž, bez ohledu na zvolený systém osvětlení.

V integrovaném osvětlení je veškerá elektronika zabalena do jediné sestavy, která je instalována do elektrické sítě budovy elektrikářem. Pokud dříve nebo později svítidlo selže, hrozí nebezpečí, že stejné svítidlo nebo jeho požadovaná náhradní součást již nebude k dispozici. Svítidlo pak musí být nahrazeno jiným a budova již nebude mít jednotný koncept osvětlení nebo by všechna svítidla musela být vyměněna, aby si prostor udržel jednotný vzhled. Někteří výrobci nabízejí řešení založená na modulech ale pokusy formulovat standardy sdílených modulů, však zatím na trhu nezískaly patřičné postavení.

Pokračování článku

 
 
Reklama