Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vodní elektrárna u hráze Brněnské přehrady je už v provozu

Vodní elektrárna u hráze Brněnské přehrady je po devítiměsíční odstávce opět v provozu a vyrábí elektrickou energii. Její opravy završilo v květnu usazení nového dvaadvacetitunového rychlouzávěru.

Brněnská přehrada © petrle - Fotolia.com
Brněnská přehrada © petrle - Fotolia.com

Celá rekonstrukce včetně navazujících prací si vyžádala investice za více než deset milionů korun, uvedl dnes ČEZ v tiskové zprávě. "Instalace nového rychlouzávěru a navazující opravy zvýší bezpečnost výroby elektřiny na brněnské přehradě a dále prodlouží životnost elektrárny," uvedl k významu elektrárny a oprav ředitel úseku Provoz společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Róbert Heczko.

Podle vedoucího odboru provozování obnovitelných zdrojů ČEZ Energetické služby Zdeňka Mrkvičky nový rychlouzávěr zvedá hydraulický mechanismus a dolů se spouští jen v případě havarijního stavu nebo při pravidelné údržbě. "Zvednutí do horní polohy trvá 15 minut, spuštění do úplného uzavření vtoku trvá necelých 20 vteřin," dodal Mrkvička.

Aktuálně skončená investice navázala na poslední velkou modernizaci elektrárny v letech 2009 až 2010. Elektrárna nyní ze stejného množství vody vyprodukuje o deset procent více elektřiny. Vedle schopnosti rychlého najetí a dodávky elektřiny v době ranních a večerních odběrových špiček má elektrárna na přehradě ještě jednu důležitou funkci. V případě takzvaného blackoutu umí podáním napětí rozjet výrobu v důležitém paroplynovém zdroji Červený mlýn v městské části Královo Pole, který dodává Brňanům elektřinu a teplo.

 
 
Reklama