Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V kazašské Astaně zahájili Expo 2017

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v Astaně slavnostně zahájil světovou výstavu Expo 2017. Česká republika má v hlavním městě Kazachstánu svůj pavilon.

Pro veřejnost se brány výstavního areálu, který byl postaven na zelené louce, otevřeli v sobotu a uzavřou se až 10. září 2017.

Hlavním tématem prvního Expa na území bývalého Sovětského svazu je "Energie budoucnosti: opatření pro celosvětovou udržitelnost".
Výstavu je určena nejen odborníkům, ale i turistům, kteří chtějí vidět moderní metropoli Astanu. Astanská výstava probíhá v pětiletém mezidobí mezi konáním velkých světových výstav Expo. Kazachstán se ale rozhodl přistupovat ke "svému" Expu mnohem velkoryseji. Kazachstán pojal Expo jako významnoui propagaci. Do přípravy EXPA byly investovat velké sumy peněz díky příjmům z prodeje ropy.

  • Areálu Expa dominuje podle Kazachů největší koule na světě s názvem "Nur Alem". Je vysoká 100 metrů a je v ní umístěn kazašský pavilon.
  • Celkem se na výstavě představí 115 zemí včetně Spojených států, Ruska, Číny, Německa či Japonska a čeká se až pět milionů návštěvníků.

  • Český pavilon má 2 patra a návštěvníci zde napříkld najdou:
    • koncept sportovního letounu na elektrický pohon,
    • moderní technologie zaměřené na snižování emisí.
    • modely - elektrobus využívající nejnovější poznatky z oblasti nanotechnologií, elektrárna produkující energii při likvidaci běžných komunálních odpadů, dům, který si sám vyrábí a hlídá spotřebu energie.
    Pro návštěvníky bude také připraveno české jídlo a pivo i ukázky českých památek. Rozpočet české účasti byl stanoven na 98 milionů korun.

Po úspěšném Expu v Miláně 2015 se ČR opět aktivně zapojila do prestižní mezinárodní výstavy.
TZB-info přineslo exkluzívní rozhovor s koordinátorem hlavního programu, výkonným ředitelem komory SNS Františkem Masopustem.

Pro TZB-info komentoval účast v rámci českého pavilonu i Ing. Cyril Svozil, jednatel Fenix Group a.s.:

"Jsme samozřejmě velmi hrdi na skutečnost, že Česká Republika zvolila jako jeden z deseti zde prezentovaných exponátů právě model našeho domu jako aktivního prvku energetické soustavy. Kromě prohlídky výstavy jsme pro obchodní partnery připravili seminář na téma plně elektrifikovaný dům jako součást energetické sítě. Díky výsledkům z našeho OC v Jeseníku máme k dispozici obrovské množství velmi zajímavých, která potvrzují přelomovost a progresivnost námi navrhovaného řešení."

 
 
Reklama