Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Japonský soud poprvé označil viníky havárie ve Fukušimě

Japonský soud dnes poprvé označil za viníky havárie v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011 tokijskou energetickou firmu Tepco a vládu. Uvedla to agentura Reuters.

Správní soud v Maebaši na sever od Tokia dal za pravdu 137 evakuovaným, kteří žádali odškodnění za psychickou újmu utrpěnou kvůli nucenému opuštění domovů v důsledku radiace. Kompenzaci škod japonské soudy přiznávaly obětem již dříve, ale nikdy nebyli označeni zodpovědní činitelé.

Vláda a firma Tepco byly japonskými médii dlouho napadány za to, jak se k situaci stavěly. Vláda v prosinci zdvojnásobila odhad nákladů spojených s havárii na 21,5 bilionu jenů (4,8 bilionu Kč) a odškodné navýšila na 7,4 bilionu jenů z 5,4 bilionu. Tepco v prohlášení sdělilo, že si výrok soudu prostuduje, než k němu zaujme stanovisko.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení o síle devíti stupňů, po kterém následovala vlna cunami. O život tehdy přišlo více než 15.000 lidí. Kvůli havárii a úniku radiace muselo být evakuováno 160.000 lidí, mnozí už se zřejmě nebudou moci do svých domovů nikdy vrátit. Neštěstí bylo největší nukleární katastrofou od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.

 
 
Reklama