Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

80 % českých podniků se aktivně snaží snížit svou spotřebu

Výdaje na energie tvoří u velkých podniků průměrně 23 % celkových provozních nákladů. Podniky se proto snaží aktivně snižovat svou energetickou spotřebu.

Podle výsledků výzkumu společnosti E.ON 80 % českých firem přijalo nebo pracuje na některém z opatření snižujících spotřebu energie. Nejčastěji jde o instalaci úsporného systému osvětlení provozovny, výměnu starých nevyhovujících oken a zateplení fasády budov.

Jako jeden z účinných kroků k úsporám elektrické energie chápou české firmy modernizaci osvětlení s využitím úsporných LED světelných zdrojů. Ukázal to výzkum agentury Ipsos realizovaný pro společnost E.ON, do kterého se zapojilo více než 900 firem všech velikostí. Energeticky úspornou technologii osvětlení používá 69 % českých firem a skoro polovina z nich ji z hlediska snižování nákladů na energie označuje jako velmi efektivní. Náklady na energie jsou pro firmy velmi důležité. V segmentu velkých podniků totiž průměrně tvoří téměř čtvrtinu veškerých provozních nákladů. V případě firem střední velikosti se pak energie na celkových výdajích podílí z 11 %.

Ekonomicky nejzajímavější je výměna osvětlení

Modernizace osvětlení a nahrazení starých neefektivních světel moderními LED světelnými zdroji patří podle odborníků k opatřením s velmi vysokým efektem. Výměna osvětlení je navíc rychlá a firmám finančně dostupná. „Výhodou LED osvětlení je výrazně nižší spotřeba energie oproti běžným světelným zdrojům. Díky tomu se náklady na nové osvětlení firmám vracejí zhruba do 3,5 roku od instalace. Další úspory pak obvykle přináší také lepší ergonomie nových světel,“ popisuje návratnost modernizace osvětlení Roman Tušl ze společnosti E.ON, která mimo jiné svým firemním zákazníkům nabízí konzultační a projektové služby v oblasti úspor energií.

Modernizace osvětlení se přitom nemusí týkat zdaleka jen firem a výrobních podniků. Například výměna a modernizace osvětlení základní a mateřské školy a přilehlé sportovní haly ve městě Trhové Sviny pomohla snížit jeho energetickou náročnost o více než 60 %. Projekt je názornou ukázkou úspěšné spolupráce odběratele a dodavatele energií na energeticky úsporných opatřeních. Díky roční úspoře až 82 134 kWh elektrické energie se investice do moderního osvětlení provozovateli školy vrátí za necelé čtyři roky.

Rezervy jsou u historických objektů

Kromě modernizace osvětlení se české firmy snaží také snižovat energetickou náročnost svých budov. Z těchto opatření je nejvíce využívána výměna oken, kterou provedlo celkem 57 % dotazovaných podniků. Necelá polovina dotázaných (49 %) pak provedla také zateplení provozovny a dalších firemních budov. V zateplení starších firemních objektů je přitom podle odborníků velký potenciál pro další energetické úspory. „Velké rezervy v úsporách se skrývají třeba v dobře provedeném zateplení historických objektů, v nichž firmy a instituce často sídlí,“ uvedla Zuzana Šolcová, ředitelka Asociace energetických manažerů.

Roste také důvěra k obnovitelným zdrojům energie, i když projekty na jejich větší využití jsou podle výsledků výzkumu společnosti E.ON zatím stále hlavně ve stadiu úvah. Termické solární panely k ohřevu vody využívá 8 %, elektřinu z fotovoltaických panelů 3 % českých firem. Téměř polovina dotazovaných však tyto technologie zná a třetina firem jim i důvěřuje. Firmy tedy obnovitelné zdroje energie chápou jako zajímavou příležitost do budoucna hlavně z hlediska větší energetické nezávislosti a úspor energie. „Budoucnost dalších úspor energie leží hlavně v investicích do obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny pro vlastní potřebu,“ potvrzuje tento trend Zuzana Šolcová.

 
 
Reklama