Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kazachstán zahájí komerční těžbu z pole Kašagan v listopadu

Komerční těžba ropy z gigantického ropného pole Kašagan v Kazachstánu začne v listopadu. Je to zhruba o měsíc později, než se dosud čekalo.

Oznámil to dnes generální ředitel státní ropné společnosti KazMunaiGaz Sauat Mynbajev. Pole Kašagan je jedním z největších objevených ropných polí za několik desetiletí.

První ropa by měla začít téct z pole 24. září, řekl Mynbajev na zasedání vlády. Objemu na komerční úrovni dosáhne na počátku až v polovině listopadu.

Podle dřívějších zpráv ministerstva energetiky, citovaných agenturou Reuters, má těžba z Kašaganu v letošním roce dosáhnout 50.000 až jeden milion tun. V příštím roce stoupne na tři až pět milionů tun a v roce 2018 na sedm milionů tun.

Kazachstán drží v poli podíl 16,88 procenta prostřednictvím firmy KMG Kashagan, která je dceřinou společností KazMunaiGaz. Dalšími podílníky jsou firmy Eni, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, čínská CNPC a japonská Inpex, napsala agentura Reuters.

Kašagan je největším ropným polem objeveným od roku 1968. Jeho celkové zásoby se odhadují na 35 miliard barelů ropy, z toho až 13 miliard je v současnost možné vytěžit.

 
 
Reklama