Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologický oskar 2016 - Ekotým základoškoláků ze Zbiroha chrání přírodu a šetří energie

Žáci základní školy J. V. Sládka ve Zbirohu dokazují, že velké věci může člověk udělat již v raném věku. Za vším stojí jejich Ekotým čítající 36 žáků. Ten je unikátní nejen svými aktivitami na ochranu přírody a úsporu energií, ale také tím, že si jeho členové sami získávají finance na svou činnost.

Malí šikulové z Ekotýmu sami vymýšlejí i realizují projekty na ochranu přírody a úspor energií. Spolupracují přitom s učiteli, vedoucí školní jídelny, ale i se starostou města Zbirohu. Ve své škole začali výzvou o šetření vodou, tříděním odpadu nebo třeba výsadbou stromů. Později zajistili úsporné žárovky i kohoutky k umyvadlům a v prostorách školy s pomocí pedagogů vybudovali též dvě čítárny.

Aktivity Ekotýmu se však netýkají pouze školy – žáci přispívají k lepšímu prostředí i v celé obci, kde žijí. Informují veřejnost o globálních problémech a loni se zaměřili také na zavedení opatření, která vedou ke snížení počtu aut zajíždějících ke škole. V kampani motivovali své spolužáky, aby do školy chodili pěšky nebo jezdili na kole či koloběžce.

Ekotým bere zodpovědně rovněž finanční stránku projektu. Peníze děti získávají vlastními aktivitami v rámci Ekotýmu, a to prodejem usušených bylinek, čajových směsí a marmelád ze školní zahrady, jež je inspirací pro mnohé učitele z jiných škol. Veškerý zisk žáci používají k financování ekoaktivit, chovu kuřat a podpoře různých charitativních projektů, které pomáhají přírodě i lidem nejen v Česku, ale též v zahraničí. Díky získaným penězům mohli například též adoptovat ohrožené mořské želvy na Borneu.

Podrobnosti o soutěži Ekologický oskar 2016

V čem je projekt unikátní:
  • Rozsah aktivit žáků z Ekotýmu na ochranu přírody – děti se snaží zapojit nejen své spolužáky a pracovníky školy, ale spolupracují také s místními obyvateli a vedením obce.
  • Finanční samostatnost a vlastní produkce potravin k získávání peněz na provoz Ekotýmu.
  • Malí členové Ekotýmu dokazují, že již v tomto věku mají vše pevně v rukou a dokážou realizovat první samostatné projekty zaměřené na ochranu přírody.

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama