Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologický oskar 2016 - Vlastnoručně vyrobené ekologické dopravní prostředky

Jaromír März projel Šumavu na elektrokoloběžce, kterou si jako správný český kutil doma sám sestrojil. Ve své dílně dokázal postavit také solární automobil a elektrocentrálu na dřevoplyn. Všechny stroje vyrábí velmi jednoduše a s minimálními náklady.

Domácí kutil ze Šumavy se vždy zajímal o to, jak se chovat co nejekologičtěji a být co nejméně závislý na zdrojích energie. Proto již v roce 2010 vlastnoručně sestrojil malou elektrocentrálu na dřevoplyn. Původně pokusným zařízením si chtěl Jaromír März ověřit, zda si je sám schopen vyrábět elektřinu i teplo pomocí spalování dřeva. Postup výroby zařízení, kterým si nyní nabíjí například akumulátory, si musel sám vymyslet a otestovat v praxi. Do budoucna by chtěl Jaromír März podle vlastního postupu sestrojit větší elektrocentrálu, která by byla schopná vyrobit elektřinu a teplo pro chatu či chalupu, nebo dokonce zajistit vytápění celé domácnosti.

Názorné videonávody na výrobu elektrocentrály na dřevoplyn a ekologických dopravních prostředků umisťuje český kutil na internet. Od roku 2014 jezdí Jaroslav März ve vlastnoručně sestrojeném solárním automobilu nebo na elektrokoloběžce. Ve svých návodech ukazuje pouze základní principy výroby a nabízí všem kutilům, aby uplatnili vlastní improvizaci a nápady na vylepšení. Projekty jsou jednoduché, komponenty snadno dostupné a dopravní prostředky levné na výrobu i provoz.

Solární automobil si můžete v domácí dílně postavit za 20 tisíc korun a díky pohonu na sluneční energii jsou náklady na provoz nulové. Sestavení elektrokoloběžky vyjde i s výbavou zhruba na 17 tisíc korun. Pokud je elektrokoloběžka nabíjena ze sítě, bude stát stokilometrová projížďka asi 8 korun. Největším přínosem tohoto způsobu dopravy je však ochrana životního prostředí a úspora paliv.

Podrobnosti o soutěži Ekologický oskar 2016

V čem je projekt unikátní:
  • Český kutil dokázal svépomocí vyrobit poměrně složité zařízení, jako je elektrocentrála na dřevoplyn.
  • Vlastnoruční sestrojení plně funkčního solárního auta a elektrokoloběžky.
  • Využití jednoduché konstrukce a snadno dostupných materiálů při výrobě.

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama