Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologický oskar 2016 - V obci Haňovice zvýšily zaměstnanost

V malé obci Haňovice na Hané se díky spolupráci s místními firmami podařilo snížit množství spotřebované energie, odstranit černé skládky i vyměnit veřejné osvětlení. V přípravě je navíc projekt skleníků pro pěstování zeleniny, který obci přinese až 35 nových pracovních míst.

Na počátku aktivity, která v posledních letech zlepšila životní prostředí a snížila náklady města, stála v roce 2011 bioplynová stanice. Tu v obci postavilo místní zemědělské družstvo. Energie vyrobená v bioplynové stanici se využívá nejen pro areál družstva nebo plánovanou halu na výrobu drátů do 3D tiskáren, ale také v objektech obce. Teplovod z bioplynové stanice vytápí za symbolickou cenu prostory kulturního domu, obecního úřadu, knihovny a dalších společenských míst. Ročně díky tomu obec ušetří na nákupu plynu asi 400 tisíc korun.

Vedle bioplynové stanice realizovala obec Haňovice rovněž další opatření s cílem lépe chránit přírodu a životní prostředí. Kromě výměny veřejného osvětlení za úsporná LED svítidla a zářivky proběhl v letech 2013–2015 v obci projekt odstranění ložiska škodlivých látek, který ohrožoval zásoby vody v obci. Díky řadě opatření nedošlo ke kontaminaci prameniště spodních vod, které slouží k zásobování téměř poloviny okresu Olomouc.

Vůbec největší projekt v obci, který je ojedinělý také na poměry celé České republiky, je aktuálně před dokončením. Místní zemědělské družstvo v obci staví 3 hektary skleníků o výšce 7,5 metru, které budou sloužit k pěstování rajčat. Výroba by měla pokrýt zhruba 2–3 % spotřeby tuzemského trhu. K provozu skleníků bude využita zůstatková energie z bioplynové stanice a hotové skleníky budou pro obec znamenat vznik 30 až 35 nových pracovních míst.

Podrobnosti o soutěži Ekologický oskar 2016

V čem je projekt unikátní:
  • I malá obec s omezeným rozpočtem může realizovat komplexní a úspěšný přístup k úsporám energií.
  • Obec rozvíjí a podporuje spolupráci s místními podniky.
  • Realizace projektu obce umožní vznik nových pracovních míst.

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama