Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologický oskar 2016 - Litoměřice šetří energie nezávisle na rozpočtu města

Jako první v České republice dokázalo město Litoměřice motivovat své organizace, zaměstnance i občany k společnému cíli šetřit energii a využívat obnovitelné zdroje. Kroky a opatření k úspoře energií navíc financuje z již dosažených úspor.

Ve většině českých měst jsou úspory energií řešeny individuálně na úrovni jednotlivých organizací a provozů města. Nikoliv však v Litoměřicích, kde se prostřednictvím Fondu úspor energie daří realizovat kroky k úspoře energií koordinovaně nejen v rámci odborů a městských organizací, ale také s přímým zapojením obyvatel města. Díky tomu došlo jak ke zlepšení kvality realizovaných projektů, tak i ke zvýšení informovanosti občanů.

Pro svůj Fond úspor energie navíc zvolilo město Litoměřice unikátní způsob financování. Fond je maximálně nezávislý na rozpočtu města a peníze na nové projekty získává zejména z již realizovaných úspor energií. Ke snižování spotřeby jsou přímo motivováni též provozovatelé budov v majetku města, kteří si mohou 30 % ze získaných úspor ponechat k vlastnímu využití.

Do dnešního dne se prostřednictvím fondu podařilo v Litoměřicích optimalizovat nákup energie (využití komoditní burzy), zprovoznit fotovoltaické elektrárny na objektech města nebo renovovat staré budovy tak, aby dosahovaly nízkoenergetického či pasivního standardu. V roce 2014 se spotřeba energií města snížila o 752 MWh, což odpovídá zhruba 4,2 % jeho roční spotřeby. Ročně díky tomu Litoměřice na platbě za energie ušetří asi 2,9 milionů korun.

Podrobnosti o soutěži Ekologický oskar 2016

V čem je projekt unikátní:
  • Vzorový příklad koordinovaného postupu města, jeho organizací i obyvatel.
  • Kroky směrem k úspoře energií jsou financovány z již dosažených úspor.
  • Zřízení Fondu úspor energie, který je nezávislý na rozpočtu města.

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama