Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ si nové tarify upraví sám, Vitásková rozpustila komisi

Energetický regulační úřad (ERÚ) upraví návrh nových tarifů elektřiny převážně sám. ČTK o tom dnes informoval mluvčí úřadu Vladimír Černý.

Uvedl, že plánovaná nová tarifní struktura bude následně konzultována s odborníky i širokou veřejností.

V dubnu ERÚ uvedl, že navrhuje, aby se plánované nové tarify nepočítaly podle velikosti jističe. Původně navržená tarifní struktura, která měla platit od roku 2017, přitom právě velikost jističe zohledňovala. Úřad se ji ale rozhodl přepracovat. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková již dříve uvedla, že nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019.

ERÚ dnes oznámil, že Vitásková ukončila minulý týden činnost tarifní komise, která mimo jiné prováděla výpočty a analýzy a navrhovala řešení úkolů zadaných týmem expertů. Expertní tým šéfka ERÚ rozpustila v únoru.

"K ukončení činnosti komise jsem se rozhodla proto, že směřování úprav projektu nové tarifní struktury a práce komise byla i nadále zatížena myšlenkami prvotního matematického modelu," uvedla dnes Vitásková.

Tarifní komisi tvořili kromě lidí z ERÚ mimo jiné také zástupci ministerstva průmyslu, Sdružení velkých spotřebitelů energie nebo distribučních společností.

Vedoucím v únoru rozpuštěného expertního týmu byl pak bývalý první místopředseda ERÚ Jan Nehoda, který původní návrh nové tarifní struktury předkládal ke schválení. Vitásková Nehodu v lednu odvolala z funkce. Členkou týmu byla i náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská.

Do konce června probíhají v jednotlivých městech veřejná konzultační setkání, na kterých se ERÚ ptá občanů na jejich připomínky, které následně do nového návrhu implementuje.

Plánované změny tarifního systému se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.

ERÚ dnes také oznámil, že Vitásková v těchto dnech jedná i se zástupci provozovatele českých plynovodů Net4Gas o budoucích investicích do plynárenské infrastruktury. Ohled je podle úřadu brán zejména na možné dopady do cen plynu pro konečné spotřebitele.

 
 
Reklama