Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zásob černého uhlí připravených k vytěžení v Česku ubývá

Zásob černého uhlí připravených k vytěžení v Česku ubývá. ČTK to řekl vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby (ČGS) Jaromír Starý.

Podle údajů ČGS činily takzvané vytěžitelné zásoby ke konci loňského roku 41,8 milionu tun uhlí. O rok dříve to přitom bylo 56,6 milionu tun a na konci roku 2011 to bylo 180,7 milionu tun.

"Vytěžitelné zásoby černého uhlí jsou v ČR evidovány jen na těžených ložiskách části hornoslezské pánve, tedy v ostravsko-karvinském revíru, kde těží společnost OKD," řekl Starý. Dodal, že v Česku je nyní evidována zhruba setina procenta světových zásob komodity.

Společnost OKD na sebe minulý týden podala insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Toto pondělí pak vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek firmy.

Podle aktuální Hornické ročenky klesl loni významně také objem černého uhlí, které se v Česku vytěžilo. Šlo zhruba o 8,5 milionu tun, meziročně o více než 35 procent méně. "K poklesu došlo z ekonomických důvodů, hlavně z potřeby snížit náklady při nízkých cenách uhlí," řekl ČTK analytik Petr Hlinomaz. Právě nízké ceny uhlí a vysoké zadlužení jsou podle analytiků hlavními důvody současné situace OKD.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak připomněl, že vlastník OKD, společnost New World Resources (NWR), byla naposled v provozním zisku v roce 2012. Uvedl, že cena energetického uhlí byla ale tehdy na úrovni 100 amerických dolarů za tunu (USD/t) a koksovatelné uhlí stálo zhruba 130 USD/t. "Teď je cena v případě prvního typu přibližně 60 USD/t, u druhého typu pak kolem 90 USD za tunu," podotkl.

Analytici upozorňují na to, že problémy nemá nyní jen OKD, nízké ceny uhlí podle nich dopadají negativně na celý sektor. "Bankrotují i jiné firmy. Těžce současná situace zasahuje těžaře ve Spojených státech," řekl ČTK hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Připomněl, že loni se v USA ocitli v insolvenci tři klíčoví producenti uhlí, firmy Patriot Coal, Walter Energy, Alpha Natural Resources. "Letos v lednu je pak následoval Arch Coal, což je druhý největší těžař uhlí v zemi, a v dubnu také Peabody Energy, vůbec největší soukromý těžař uhlí na světě," dodal Kovanda.

Podle Tomčiaka budou globální tržby z prodeje uhlí klesat i nadále. "Dle mého názoru je těžba uhlí neperspektivní obor a celosvětový úpadek je neodvratitelný. Udržovat při životě takovéto umírající odvětví není ekonomické," uvedl.

Pro OKD je podle něj navíc špatnou zprávou, že v Polsku zachraňuje stát před krachem společnost Kompania Weglova, největšího producenta uhlí v Evropě. "Polská vláda rozhodla, že ji nakonec pomůže tak, že šest státem kontrolovaných firem investuje do nově založené společnosti téměř 15 miliard korun. Banky odmítly zkonvertovat dluh na akcie, jen poskytnou nový úvěr. Nová firma převezme 11 dolů a 32.500 zaměstnanců," sdělil Tomčiak. Nabídka uhlí v regionu tak podle něj zůstane vysoká.

Vytěžitelné zásoby černého uhlí v ČR (ke konci roku) v milionech tun

201541,8
201456,6
201366,3
2012168,5
2011180,7
2010168,9

Zdroj: Česká geologická služba.

 
 
Reklama