Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MŽP má připravit antifosilní zákon

Ministerstvo životního prostředí má připravit zákon, který sníží závislost ČR na uhlí a ropě, schválila dnes vláda.

ČTK to řekl ministr Richard Brabec (ANO). Do budoucna by měl zákon snížit závislost ČR na fosilních palivech, mezi něž patří ropa, zemní plyn a uhlí. O analýze, zda přijmout zcela nový zákon, nebo pouze koncepci, se na vládě debatovalo již několikrát.

Kabinet ve vládním prohlášení vyjádřil vůli připravit zákon s podmínkou, že neutrpí konkurenceschopnost státu. Tripartita ale přípravu zákona odmítala. Odbory a zaměstnavatelé žádali, aby se nejdříve zhodnotil dopad zákona na konkurenceschopnost ekonomiky.

Zákon by měl podpořit postupné snižování fosilních paliv v energetickém mixu a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů. Stát by tak měl splnit cíle Evropské unie až do roku 2050. Pokud by byl schválen, šlo by podle ekologů o zásadní krok pro modernizaci ekonomiky, nastartování čistých technologií, vznik tisíců nových pracovních míst a zlepšení ovzduší.

Ministerstvo životního prostředí by nyní mělo začít pracovat na návrhu paragrafového znění včetně hodnocení dopadů regulace (RIA), pak by o něm měla jednat meziresortní pracovní skupina pro otázky změny klimatu a nakonec by měl zamířit do připomínkového řízení. V platnost by zákon mohl vstoupit začátkem příštího roku.

Ekologové z Hnutí Duha, kteří dlouhodobě po zákonu volají, tvrdí, že vláda musí současně prosazovat i konkrétní opatření pro snížení závislosti na fosilních palivech. Jde například o novelu zákona o podporovaných zdrojích energie a rozhýbání výstavby obecních větrných elektráren, které mohou už za patnáct let vyrobit více než například dvě staré velké uhelné elektrárny ve Chvaleticích a Počeradech dohromady, napsali dnes v reakci na rozhodnutí vlády.

Ministerstvo v materiálu uvedlo, že Česko je závislé na fosilních palivech zhruba z 80 procent. Tento ukazatel má klesat. Například podle nově schválené Statní energetické koncepce by měla tato závislost do roku 2030 postupně klesnout na 66 procent a do roku 2040 na 56 procent.

Závaznou legislativu jako cestu ke snížení závislosti na ropě, plynu a uhlí už v minulosti zvolily Británie, Dánsko, Finsko, Francie, Švédsko, Rakousko, Irsko a nejprůmyslovější německý region Severní Porýní-Vestfálsko. Začala se připravovat v Nizozemsku.

 
 
Reklama