Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hikari: první městský komplex v Evropě s pozitivní energetickou bilancí

Novou budovu Hikari - "hikari" znamená v japonštině "světlo" - navrhl japonský architekt Kengo Kuma. Jedná se o první městský komplex v Evropě, který má pozitivní energetickou bilanci.

První multifunkční městský komplex v Evropě má pozitivní energetickou bilanci, což znamená, že vytváří o něco více energie, než spotřebuje. Stavba má příkladný vliv na životní prostředí.


Součástí komplexu je elektrárna na biopaliva. Energie potřebná pro byty, obchody a kanceláře je generována solárními články na střechách budov a solárním zasklením SunEwat XL o rozloze 520 m², který je instalován na jižní fasádě obytné budovy Minami. Toto sklo se zabudovanými fotovoltaickými články řídí množství sluneční energie vstupujících do bytů a vyrábí 15.000 kWh elektřiny ročně.

Klíčovým prvkem je také inovativní způsob bodového uchycení velkých tabulí fotovoltaického zasklení (3500x1000 mm) a jedinečný způsob instalace fotovoltaických článků přímo ve skle, což splňuje požadavek architektů propojit estetiku s funkčností.


AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group
logo AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

Firma je součástí nadnárodního koncernu AGC Group a je největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě. Vyrábí ploché sklo zejména pro stavebnictví (exteriérové zasklení a interierové dekorace), automobilový průmysl a další odvětví (doprava, ...

 
 
Reklama