Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada žárovek s LED vláknem

OSRAM pro aktuální světelnou sezónu uvádí na trh ucelenou řadu světelných zdrojů Parathom LED Retrofit, které obsahují moderní technologii, a přitom vypadají téměř identicky jako klasické žárovky se žhaveným vláknem.

Všechny nové zdroje Parathom LED Retrofit splňují požadavky energetické účinnosti třídy A++. To znamená, že spotřebují o 90 % méně energie ve srovnání s tradičními žárovkami. K dostání je celkem 16 variant světelných zdrojů.


LED světelná vlákna

Světelná vlákna tvoří 25 až 30 drobných LED uspořádaných v řadě na miniaturní PCB (Printed Circuit Board – deska plošných spojů). Technici společnosti OSRAM hovoří o luminoforu na fosforové bázi, který dává „vláknům“ nažloutlou barvu. Skleněná baňka je naplněna héliem. To slouží zejména k ochraně LED součástí před přehřátím – chemické vlastnosti hélia jsou využity k optimálnímu rozptylu tepla.

K nerozeznání od klasických žárovek

Teplé bílé světlo (2 700 K) se u zdrojů s technologií LED na vlákně šíří stejnoměrně téměř všemi směry (300°) a světelný tok v rozmezí 250 lm (náhrada za 40 W) až 806 lm (náhrada za 60 W) je stejně vysoký jako u jejich klasických předchůdců. Varianta pro profesionální použití a pro koncové uživatele je u tohoto typu LED žárovky stejná – na základě intenzivních zkoušek kvality byla stanovena minimální životnost v délce 15 000 hodin a 100 000 spínacích cyklů. Záruční lhůta u obou verzí je dva roky a index podání barev (CRI/Ra) je 80.

 
 
Reklama