Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První aktivity sdružení Czech Smart City Cluster pro rozvoj inteligentních měst

Nové sdružení pro rozvoj inteligentních měst začalo budovat informační infrastrukturu na principu „smart,“ která je zaměřená na městské osvětlení, a připravuje teoretické výzkumy chytrých měst na bázi virtuálních modelů.

O aktivitách sdružení Czech Smart City Cluster (CSCC) informuje děkan ČVUT v Praze Miroslav Svítek, který se nově stal jeho prezidentem.

Městské osvětlení se senzorickou sítí pro sběr dat

„V následujícím období se budeme soustředit na problematiku městského osvětlení. Budeme hledat způsob, jak uspořit energetické náklady a současně vybudovat městskou senzorickou síť pro sběr aktuálních dat. Získané informace budeme zpracovávat v datových centrech a pomocí vytvořené informační infrastruktury zpětně poskytovat specializované aplikace různým uživatelům chytrého města,“ říká prezident CSCC Miroslav Svítek.

Virtuální model města pro simulaci reálných procesů

„Vytvoříme model virtuálního města, který bude pracovat s reálnými daty a umožní simulace procesů ve skutečném městě, například v oblasti mobility, energetiky nebo krizového managementu. Takto budeme nacházet nové způsoby řízení města, oboustranně komunikovat s jeho občany například při mimořádných situacích,“ doplňuje Miroslav Svítek.


Czech Smart City Cluster jako hlavní platforma pro inteligentní města v Česku

K zakládajícím členům CSCC patří společnost Schneider Electric. O dalších cílech sdružení hovoří generální ředitel Jaroslav Žlábek. „Chceme být hlavní a sjednocující skupinou pro oblast inteligentních měst v Česku a současně být partnerem státní správy i municipalit při hledání optimálních řešení pro rozvoj měst a obcí. V tomto smyslu již spolupracujeme například s městem Písek, kam jsme dodali stanici pro nabíjení elektrických vozidel.“


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 
Reklama