Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Monitoring energií v rámci certifikací budov

Posledních několik let se stalo zvykem, že investor, developer či stavebník nechá novou budovu certifikovat.Zvlášť u větších projektů se certifikace stala běžnou záležitostí a novým standardem.

Důvodů pro certifikaci budovy je několik. Vyjádření standardu, zvýšení hodnoty nemovitosti (toto hledisko má stále menší význam), možnost pozitivního marketingu, odlišení od ostatních projektů.

Na českém trhu se setkáte v podstatě pouze s variantou BREEAM certifikace a LEED certifikace. SBTool CZ jakožto česká alternativa je v naprosto minoritním zastoupení. Jednotlivá certifikačí schémata ale řeší vždy několik oblastí. Od použitých principů a postupů při projekci, způsobu samotné výstavby, použití recyklovaných a přírodu nezatěžujících materiálů až po např. těsnost výsledné obálky budovy.

Jedním z hodnocených hledisek je i monitoring chcete-li měření energií. Všechny způsoby certifikace kladou na měření a zejména podružné měření energií velký význam. S postupem času se jendotlivé standardy navíc zpřísňují. V současnosti pokud chcete dosáhnout na maximum bodů (kreditů) v rámci certifikace, je nutné odečítat nejen hlavní měřidla všech energií, ale taktéž podružně veškeré energie všech nájemníků, hlavních technologických systémů a všechny významnější elektrospotřebiče.

 
 
Reklama