Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světová banka se spletla, v ČR vás připojí k elektřině během pár dnů

Studie „Doing business 2014" v kritériu „rychlost připojení k elektřině" České republice v loňském roce přisoudila nelichotivé 146. místo ze 189. To však neodpovídá skutečnosti.

Studie Doing business každoročně hodnotí podmínky pro podnikání v jednotlivých zemích světa a prakticky se podílí na image, atraktivnosti jednotlivých zemí pro zahraniční investory. ČR v žebříku s kritériem „rychlost připojení k elektřině“ zaujímala podobné místo jako Ghana, Mongolsko nebo Vanuatu. Slovensko přitom v přístupu k elektřině získalo 48. místo. Proti hodnocení ČR se důrazně ohradil Český svaz zaměstnavatelů v energetice (ČSZE) a rozhodl se výstupy Světové banky revidovat. Bylo totiž značně nepravděpodobné, že by ČR v tomto ohledu výrazně zaostávala za zbytkem střední Evropy.

Po řadě jednání na půdě MPO a MF a se zástupci Světové banky se poměrně rychle přišlo na příčinu tohoto hodnocení – Světová banka neměla pro ČR relevantní informace. Metodika vyhodnocování připojení k elektřině v jednotlivých zemích je sice standardní, ale formát dat, kterou pro ní Světová banka získává, je z každé země jiný. K prvním nejasnostem dochází již v samotném hodnocení potřebných kroků k připojení k soustavě, kdy není jasně dáno, které kroky potřebné k připojení k elektřině by měly být zahrnuty. V procesu totiž hrají roli jak distributoři elektřiny, tak samotní žadatelé. Tato nejasnost má ovšem zásadní vliv jak na náklady na připojení do sítě, tak na dobu trvání tohoto procesu.

V případě České republiky byly pro studii zřejmě brány v minulosti v potaz skutečně všechny kroky potřebné pro připojení nového zákazníka a to i ty, na které nemá distributor elektřiny žádný vliv. Další problém spočíval nejen ve sběru dat, ale také v jejich zpětné kontrole. Za jejich kontrolu v oblasti energetiky např. odpovídá zástupce Energetického regulačního úřadu, který již téměř dva roky není jeho zaměstnancem. Validita vstupních dat pro studii a jejich zpětná kontrola je proto více než diskutabilní.

Revize

Každý stát (celkem jich studie zahrnuje 189) je v rámci průzkumu každoročně hodnocen podle deseti kritérií, která sledují postup při zakládání a provozování firmy. Počínaje prvotními kroky, jako je založení společnosti, nabytí majetku, získání stavebního povolení a zajištění připojení k elektrické energii, až po hodnocení právní vymahatelnosti, ochrany zahraničních investorů nebo procesu podání daňového přiznání.

Revizi parametru „připojení k elektřině“ provedl ČSZE spolu s distributory PRE distribuce a ČEZ distribuce, revizi vypracovala firma Grant Thornton Advisory. Výsledky jsou zpřesněné o reálné lhůty procesu připojení očištěné o veškeré externí vlivy, které není provozovatel schopen vlastními silami odstranit. Výstupy analýzy vycházejí velmi odlišně od dříve posuzovaných a zveřejněných dat Světovou bankou.

Výsledek revize – Česká republika ve studii Doing business 2015 poskočila ze 146. na 42. místo. Změnily se instituce, které budou pro Světovou banku energetická data poskytovat – bude to ČSZE a ERÚ. Byť je postup o více než 100 míst skvělým výsledkem, ČSZE se s tímto číslem nehodlá spokojit. Míra elektrifikace je v ČR dostatečná a postupy připojení jsou podobné jako v Německu a Rakousku, které v Doing business zaujímají přední příčky. Není důvod, aby ČR nestála po jejich boku.

Zástupci ČSZE smutně konstatovali, že revizí se sice povedlo podchytit energetické hodnocení ČR ve studii Doing business, ale v ostatních oborech dále zaostáváme. Důvodem přitom není špatná úroveň ČR v jednotlivých oblastech, ale špatné informace, s nimiž Světová banka pracuje. Ty jí přitom poskytují (a revidují) české instituce, ale mnohdy velmi nedbale. Kdyby instituce a např. svazy v ostatních oborech zaujaly k podkladům pro Světovou banku stejně aktivní postoj jako ČSZE a MPO, mohla by být image ČR pro zahraniční investory mnohem lepší.

 
 
Reklama