Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do roku 2020 by evropské větrné farmy měly produkovat 40 GW elektrické energie

Výhody mořských větrných parků jako je odstranění problémů s hlučností elektráren nebo narušením rázu krajiny jsou vykoupeny podstatně komplikovanější instalací a servisem.

Při provádění pravidelného servisu včetně dopravy vybavení a náhradních dílů pro větrné elektrárny na moři se využívají lodě, nebo vrtulník, což je časově náročné a finančně nákladné. Díky neustále rostoucímu počtu obtížně dostupných větrných farem na moři je tento způsob provádění údržby do budoucna neudržitelný.

Společnost Siemens proto uvedla do provozu dvojici speciálních lodí, jež jsou určeny výhradě pro servis mořských větrných elektráren.

Díky svému designu mohou lodě dosahovat poměrně vysoké rychlosti (zhruba 25 kilometrů za hodinu), současně si ale dokážou zachovat vysokou stabilitu i na neklidném moři. Bezpečný přechod z lodi na elektrárnu je po lávka se speciálním počítačově řízeným hydraulickým systémem, který neustále zajišťuje její stabilní polohu vůči turbíně, a to i za rozbouřeného moře.

Siemens v současné době provádí servis a údržbu pro více než 1 400 větrných elektrárnách o celkovém výkonu více než 4,8 GW. Jako jediná firma nabízí kompletní řešení pro větrnou energetiku: výrobu větrných elektráren, vyvedení výkonu, instalaci, uvedení do provozu, servis i financování.

Speciálních lodě Siemens pro servis mořských větrných elektráren
Nejen lávka, ale i samotná loď je vybavena pohony, které ji dokážou udržet bezpečně „zaparkovanou“ na daném místě i za silného větru. Foto Siemens
Další informace o speciálních lodích Siemens pro servis mořských větrných elektráren
Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama