Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministerstvo dopravy jezdí elektromobilem

Zaměstnanci Ministerstva dopravy budou v ulicích Prahy a okolí jezdit elektromobilem. Úřad totiž na dobu tří let zařadí do svého vozového parku elektromobil Nissan LEAF.

Vůz ministrovi dopravy Danu Ťokovi slavnostně předal člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani. Jedná se o aktivitu projektu Elektromobilita ČEZ, jehož cílem je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v ČR.

Pro města jsou elektromobily vhodným ekologickým dopravním prostředkem, který má smysl podporovat. Z evropských dotací je nyní dokonce možné získat peníze na nové dobíjecí stanice. Na ministerstvu využijeme elektromobil například pro rozvážení pošty po Praze nebo na krátké cesty do nejbližšího okolí,“ řekl při předávání vozu ministr dopravy Dan Ťok.

Velice si vážíme toho, že právě Ministerstvo dopravy České republiky jako garant celého odvětví podpoří projekt Elektromobilita ČEZ a současně jde v propagaci elektromobility příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Partnery projektu Elektromobilita ČEZ z řad institucí a ministerstev jsou také Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Dvojnásobek elektromobilů, desítky dobíjecích stanic

V celé České republice v současnosti jezdí více než 700 elektromobilů, poslední tři čtvrtletí s více než čtyřmi stovkami nově registrovaných elektromobilů však signalizují další mohutný rozvoj celého odvětví. Letos se totiž očekává více než dvojnásobné meziroční zvýšení počtu nově registrovaných elektromobilů. Koncem letošního roku tak odhady počítají s prolomením hranice 1 000 elektromobilů na českých silnicích. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Podle výsledků analýzy společnosti Roland Berger se elektromobilita stává na evropské úrovni prioritou. Ve finále tento typ pohonu rychle dosáhne podílu 20 % na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů. To by mělo znamenat prodej asi 50 tisíc aut ročně.

V současnosti tvoří vozový park projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů čtyřicítka aut na elektrický pohon. Elektromobilita ČEZ také provozuje v České republice více než 50 veřejných dobíjecích stanic. Aktuální mapa dobíjecích stanic a podrobnější informace jsou k dispozici na www.elektromobilita.cz. Partnery projektu jsou automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice.

Víte, že …

  • letos v období od ledna do července se v České republice registrovalo více než 270 nových elektromobilů
  • v tuzemsku se za celý loňský rok registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, jen v posledním čtvrtletí roku bylo registrováno 100 nových elektromobilů
  • v roce 2015 jsou zatím nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan a BMW
  • pokud bychom uvažovali všech cca 500 nově registrovaných elektromobilů v letech 2014-15 a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 1,125 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 450 českých domácností)
  • lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem.

Nový elektromobil předal ministrovi dopravy Danu Ťokovi člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.
 
 
Reklama