Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický monitoring a jeho pravidla

Sepsali jsme pro všechny, které zajímá monitoring energiíí pravidla, jež považujeme za klíčové pro jeho efektivní nasazení.

Pokud přemýšlíte o tom, jak jednoduše monitorovat energie včetně spotřeby vody, máme tu pro vás několik typů jak by měl energetický monitoring vypadat a jaké přístupy aplikujeme při vývoji a provozu systému Enectiva.

Celý článek popisující naše pravidla pro monitoring energií je k nalezní na našem blogu.

A o jakých že to pravidlech je řeč?

1. Jednoduchost a srozumitelnost. Ta vede k jeho snadnějšímu rozšíření mezi uživateli a tím ve výsledku i k vyšší motivaci vedoucí ke kýženým úsporám. Je chybou považovat energetický monitoring za disciplínu pouze technickou určenou pro firemní energetiky. Energetický management a s tím související i monitorig energií je úzce spjat s finančními obory.

2.Dostupnost znamená mít data on-line. Vaše data by měla být dostupná odkudkoli a kdykoli, zvlášť v dnešní době, kdy flexibilita a rychlost v rozhodování je žádanou komoditou i konkurenční výhodou.

3.Otevřený, ale bezpečný systém postavený na otevřených rozhraních dává možnost volby do budoucna. Implementovat proprietární řešení, která nejsou postavena na otevřených rozhraních zybtečné svazují ruce, jelikož ztrácíte možnost změny jak softwarové části energetického monitoringu, tak možnost změny hardwaru, který zajišťuje odečty měřidel.

4.Cenová dostupnost zajistí krátkou dobu návratnosti do systému zajišťující monitoring energií. Obecně se předpokládá, že detailní a průběžný energetický monitoring dokáže snížit náklady na energie v dlouhodobém horizontu o 12%.

Je možné diskutovat o prioritách či důležitosti těchto jednotlivých bodů. Klidně nám pošlete Váš názor či Vaši zkušenost s energetickým monitoringem, rádi je promítneme do naší práce a systému Enectiva.

 
 
Reklama