Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Operační program životní prostředí nepodpoří spalovny odpadů

Po opakované kritice Evropské komise zmizely ze seznamu projektů spalovny v Karviné a v Mostě. Podpora recyklace je však stále nízká.

Ministerstvo životního prostředí odeslalo do Bruselu definitivní plán, jak by se měly čerpat dotace z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) v letech 2014 až 2020. Po opakované kritice Evropské komise však již program nepočítá s financováním spaloven komunálních odpadů. Energetické využití odpadů podpoří evropské fondy pouze v případě, že zařízení zpracovávají „odpady, které již nelze dále adekvátně materiálově využít“. Ze seznamu uvádějícího příklady projektů, které by měly získat podporu, tak zmizely projekty spaloven v Karviné a v Mostě.

Odeslaný dokument však plánuje do roku 2020 zvýšit míru recyklace komunálních odpadů ze současných 31 % na směšně nízkých cca 35 %. Do konce roku 2014 přitom platí Plán odpadového hospodářství ČR schválený v roce 2003, který obsahuje cíl recyklovat 50 % komunálních odpadů. Průměr recyklace v Evropské unii již nyní přesahuje 40 % a Evropská komise navrhuje do roku 2030 recyklovat dokonce 70 % komunálních odpadů.

Celá zpráva na webu Econnect

 
 
Reklama