Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ žádá poslance, aby vrátili vládě novelu energetického zákona

Energetický regulační úřad (ERÚ) vybídl poslance, aby vládě vrátili k přepracování novelu energetického zákona. Na dnešním semináři o předloze ve Sněmovně to řekla předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Úřad má připomínky hlavně ke vzniku rady ERÚ. Obává se politizace instituce, která dohlíží na trh s energiemi. Norma, která také například mění způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie a má umožnit provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy, je ve Sněmovně před úvodním kolem projednávání. Je zařazena na program schůze, která začne v úterý.

Vitásková uvedla, že nemá problém s tím, aby rada úřadu vznikla, vadí ji ale její podoba. Rada ERÚ má mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky. Členy a jejího předsedu má nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. V současné době jmenuje předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté.

"Současný nezávislý způsob regulace končí, jedná se o zjevný pokus o politizaci úřadu," uvedla Vitásková. Předseda rady se podle ní stane jakýmsi dalším náměstkem ministra průmyslu. "Úřad se stává politicky závislý na jedné parlamentní straně, a to na sociální demokracii," sdělila na tiskové konferenci po semináři Vitásková. Vyřazení prezidenta ze jmenovacího a odvolacího procesu potvrzuje podle ní zájem části ČSSD zbavit úřad nezávislosti na politické moci a plně radu ovládnout. Uvedla, že má na mysli například poslance Milana Urbana (ČSSD), u něhož jsou podle ní známy úzké vztahy k nejrůznějším lobbistům. Urban se snažil zavedení rady ERÚ neúspěšně prosadit již v tzv. malé novele energetického zákona na jaře tohoto roku. "Všichni si můžete spočítat, odkud vane vítr," dodala.

Vitásková dále uvedla, že novela v době všeobecného šetření předpokládá růst nákladů na jednoho člena úřadu. "Náklady na jednoho člena se odhadují na 3,2 milionu korun, jde tedy o navýšení rozpočtu ERÚ o deset procent," řekla Vitásková. Zákon podle ní ale na druhou stranu sníží odborné nároky na členy rady. Uvedla, že nově může vést ERÚ například politolog.

Úřadu podle ní vadí i termín poloviny příštího roku, kdy má rada vzniknout. "Je to v rozporu s tím, co veřejně deklaroval ministr (průmyslu a obchodu Jan) Mládek, kdy rada měla vstoupit v platnost až v roce 2017, po mém funkčním období," uvedla Vitásková. Reakci ministerstva ČTK shání.

Podle Vitáskové je přesto vznik rady možný, měla by ale být nezávislá, apolitická a měla by mít jasně stanovené pravomoci. ERÚ navrhuje například model, v němž by dva členy jmenovala Sněmovna, dva Senát a dva prezident. "Ať odvolání není o tom, kdo se komu znelíbí," dodala Vitásková.

Opět taky zkritizovala ministerstvo, že s ERÚ podobu zákona příliš nekonzultovalo. ERÚ podle Vitáskové poprvé nebylo gestorem novely energetického zákona. Předkládanou novelu označila za zmetek, který bude mít negativní dopad na energetický trh, na ekonomiku ČR a na ceny pro konečné spotřebitele.

 
 
Reklama