Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Některé technické sítě nevyžadují stavební povolení ani ohlášení

Stavební zákon vymezuje stavby, které pro svou realizaci nevyžadují stavební povolení ani ohlášení a jsou zde i stavby veřejné technické infrastruktury, další stavby definuje energetický zákon.

Stavby vedení sítí elektronických komunikací ve veřejném zájmu.

Jako první stavební zákon v citovaném ustanovení upravuje stavby vedení sítí elektronických komunikací, jejich antény a stožáry, telefonní budky, přípojná komunikační vedení, související zařízení a další, kromě budov. Zákon vymezuje tento typ staveb poměrně podrobně, avšak přesné definice nalezneme v zákoně o elektronických komunikacích v ust. § 2. Jedná se o stavby ve veřejném zájmu, pro jejichž realizaci je možné vyvlastnit práva k příslušným pozemkům. V případě realizace těchto staveb musí provozovatel veřejné komunikační sítě kromě rozhodnutí o jejich umístění splnit také speciální povinnosti stanovené zákonem o elektronických komunikacích (písemná smlouva s vlastníkem dotčených nemovitostí apod.), jejich splnění však nevymáhá stavební úřad. V případě podzemního vedení těchto sítí vzniká jejich ochranné pásmo ze zákona společně s právní mocí územního rozhodnutí, u nadzemních vedení je vydáváno samostatné rozhodnutí o ochranném pásmu.

Stavby přenosové nebo distribuční soustavy elektřiny, plynu a tepla.

Tyto stavby definuje energetický zákon v ust. § 2, přičemž i tyto jsou všechny zřizovány ve veřejném zájmu. Součástí distribuční soustavy elektřiny jsou i elektrické přípojky ve vlastnictví provozovatele distribuční soustavy (ostatní přípojky ve smyslu uvedených speciálních předpisů veřejnou technickou infrastrukturou nejsou, protože nejsou součástí soustav). Uvedené stavby, včetně jejich přeložek, vyžadují vydání rozhodnutí o jejich umístění nebo územní souhlas. Ochranná pásma těchto staveb vznikají dnem nabytí právní moci územních rozhodnutí o jejich umístění.


Ilustrační obrázek, foto D.Kopačková
 
 
Reklama