Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárny letos daly na výměnu rozvodů tepla více než půl mld. Kč

Mluvčí TS Pavel Kaufmann odhaduje, v podobném rozsahu budou výměny pokračovat i příští rok. Teplárny staré parovody postupně nahrazují modernějšími horkovody.

"Vždycky záleží na tom, jak se seženou dotace, jak se vypíšou výzvy," řekl ČTK k budoucím investicím Kaufmann. Podle něj se letos opravilo 18,5 kilometru rozvodů tepla napříč celou republikou, mimo jiné ve třech největších městech Praze, Brně a Ostravě.

Například v Brně začala výměna zastaralých parovodů v roce 2010. "Čekali jsme hlavně na vybudování podzemních kolektorů v centru města," uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. Podle něj je projekt modernizace rozvodů naplánován ve městě do roku 2020. Celkově by měl stát téměř 1,5 miliardy korun. "Jen letos jsme vyměnili dalších sedm kilometrů parních tras," dodal Fajmon.

V Praze se výměna týkala Holešovic. "Původní parovody, které byly v některých úsecích staré i 70 let a významně se na nich podepsaly povodně, byly vyměněny za moderní předizolované horkovodní potrubí," uvedl mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

V Ostravě by měly příští rok výměny potrubí skončit. "Čeká nás poslední a nejnáročnější dvoukilometrový úsek hlavního přivaděče z teplárny do centra města," uvedl ředitel Ostravské teplárenské Radek Havlan.

Modernizace rozvodů tepla podrobněji

TS ČR je zájmovým sdružením firem podnikajících v teplárenství, které dálkové zásobují teplem přes tři miliony obyvatel. Podle Kaufmanna vlastní členové sdružení zhruba dvě třetiny tepelných rozvodů v Česku. "Našimi členy nejsou většinou průmyslové podniky, a tam už parovody moc nepředělávají, spíše je modernizují," dodal Kaufmann.


Dalkia Olomouc, horkovod, foto Teplárenské sdružení ČR
 
 
Reklama