Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Divadelní hra Blackout se vzdělávacím přesahem

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvedlo v roce 2014 hru Blackout, groteskní thriller zabývající se dopadem výpadku elektrického proudu na naši civilizaci. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.


Divadelní hra Blackout se vzdělávacím přesahem

Téma mělo takový potenciál, že tvůrce hry Martina Glasera a Olgu Šubrtovou napadlo propojit divadelní hru s besedami a udělat tak z kulturního zážitku vzdělávací projekt.

Besedy s odborníky na energetiku jsou primárně určené studentům středních škol. Projekt má za cíl oslovit až 2 500 studentů během deseti besed v průběhu roku 2014 a 2015. Samotné představení má na svém kontě již více než 3 000 diváků. Díky této iniciativě se tak z divadelní hry stává vzdělávací projekt, který šíří povědomí o možných katastrofických scénářích do budoucna.

Příběh divadelní hry Blackout začíná celkovým výpadkem elektrického proudu, a to navíc v čase předvánočním. Postavy žene touha přežít, třeba i na úkor někoho jiného.

Následnou besedou provází posluchače energetický specialista, který vysvětluje příčiny a následky blackoutu z odborného hlediska. Diskuze se studenty o způsobech šetření energie nebo využití obnovitelných zdrojů je nedílnou součástí večera.

Edukativní část programu je díky předcházejícímu emotivnímu uměleckému zážitku pro studenty atraktivnější. Hostem první (pilotní) besedy byla Ing. Dana Drábová, členka Nezávislé energetické komise a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, hostem druhé besedy Ing. Jiří Tyc, předseda občanského sdružení Jihočeští taťkové, šéf energetické skupiny Hnutí ANO a ředitel společnosti ČEZ Energoservis.

V případě úspěchu bude projekt pokračovat i v dalších divadelních sezónách, aby mohl efektivní a interaktivní cestou oslovit další a další studenty.


 
 
Reklama